Verpleeghuisartsen van De Zorgboog in Bakel schakelen IGZ in

de-zorgboogVerpleeghuisartsen van De Zorgboog in Bakel willen deze week de Inspectie voor de Gezondheidszorg inschakelen. De artsen durven niet langer de medische eindverantwoordelijkheid te dragen voor de situatie in de verpleeghuizen. Een structureel tekort aan verpleeghuisartsen en het beperkte kennisniveau van sommige medewerkers op de verpleegafdelingen liggen hieraan ten grondslag. Het is niet bekend of er door de precaire omstandigheden patienten zijn overleden of anderszins gezondheidsschade hebben opgelopen. Wel worden momenteel vier patientendossiers – waarbij mogelijk fouten zijn gemaakt – nader onderzocht door De Zorgboog.

De verpleeghuisartsen waren eigenlijk van plan gisteren de brief naar de Inspectie te versturen. Op het allerlaatste moment besloten ze echter om nog één keer het gesprek aan te gaan met bestuursvoorzitter Koeneman. Die reageerde gisteren uitermate verrast toen hij het voornemen van de artsen via deze krant vernam. Volgens de artsen hebben zij meerdere malen bij de raad van bestuur aangegeven dat zij tegen een grens aanlopen. Koeneman zegt hierover nooit met de artsen gesproken te hebben. Alle elf verpleeghuisartsen van De Zorgboog in Bakel hebben zondagavond het vertrouwen opgezegd in bestuursvoorzitter Bert Koeneman.De verpleeghuisartsen hebben hierover ook de Inspectie voor de Gezondheidszorg ingelicht. De Inspectie is eveneens op de hoogte gesteld van het feit dat de artsen hun medische verantwoordelijkheid niet langer kunnen dragen.De artsen zeggen vaak bij de raad van bestuur te hebben aangegeven dat de kwaliteit van zorg onder grote druk staat. ” Maar hierin worden wij niet gehoord”, melden zij in de brief aan het personeel.

Afgelopen zaterdag bestreed bestuursvoorzitter Bert Koeneman in deze krant dat hij hierover met de verpleeghuisartsen heeft gesproken. Ook ontkende hij dat er bij De Zorgboog sprake is van een verpleeghuisartsentekort, zoals de artsen zelf aangaven. Naar aanleiding van de actie van de Zorgboog-artsen heeft Kamerlid Fleur Agema van de Partij voor de Vrijheid (PVV) vragen gesteld aan staatssecretaris Bussemaker van Volksgezondheid. Agema vraagt ze zich af wat de staatssecretaris ervan vindt dat de verpleeghuisartsen niet langer hun verantwoordelijkheid durven dragen als gevolg van een tekort aan artsen. Ook wil het kamerlid onder meer opheldering over de in haar ogen afwachtende houding van de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen