Zorgaanbieders moeten 1,1 miljard bezuinigen op AWBZ

Array

crisisberaadIn het crisisberaad van het kabinet is besloten dat op de AWBZ 1,1 miljard wordt bezuinigd. Als er meevallers komen binnen deze wet, zullen die ongetwijfeld worden afgeroomd door het ministerie van Financien. Tegenvallers worden in de toekomst verhaald op de V&V sector. De AWBZ is vrijwel ongeschonden door het crisisberaad gekomen. Het is nu de opgave voor de V&V sector om mee te werken aan het behoud van een uitvoerbare, duurzame AWBZ.

Woorden van deze strekking sprak Arjan Vermeulen, bestuursvoorzitter van het Centrum Indicatiestelling Zorg op het congres Recente Ontwikkelingen in Indicatiestelling in AWBZ en WMO. Dat vond plaats op vrijdag 27 maart in de Domus Medica, het Utrechtse hoofdkantoor van de KNMG. Daaraan namen 300 indicatiestellers, zorgaanbieders, professionals, onderzoekers en beleidsmakers deel.

Vermeulen vroeg het veld ook het aantal onnodige herindicaties te verminderen: want binnen de bandbreedte van een indicatie is veel variatie mogelijk. Verder deed hij de (lange termijn) suggestie om in indicatiebesluiten een financieel bedrag te vermelden waarvoor de geïndiceerde zorg te leveren is. De client zou de factuur moeten fiatteren die de zorgaanbieder stuurt. Dan wordt duidelijk of de geïndiceerde zorg is geleverd.

U treft de Power Point Presentaties van Vermeulen en andere congressprekers aan op www.integratedcare.nl. Doorklikken op congressen en dan op gehouden congressen. En noteer alvast: op 26 maart 2010 vindt het negende congres over AWBZ, WMO en indicatiestelling plaats.

Auteur: prof.dr. Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen