Nederlandse Federatie Kankerpatiënten wil zorgstandaard ketenzorg bij kanker

Array

9023244605De Nederlandse Federatie Kankerpatienten (NFK) pleit sterk voor de invoering van een zorgstandaard en een ‘keurmerk’ Ketenzorg bij kanker. Dit om de kwaliteit van de keten inzichtelijk te maken voor patienten. De roep om een zorgstandaard en inzicht in de kwaliteit is een reactie op het in maart verschenen rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg waarin naar voren komt dat de ketenzorg oncologie niet goed is georganiseerd. Bovendien ontbreekt binnen de keten de eindverantwoordelijkheid, zo blijkt uit het rapport. “Het is dus de hoogste tijd voor alle betrokken partijen om te werken aan een integraal pakket aan oplossingen en verbeteringen.” Het recentelijk bij Koninklijke Van Gorcum verschenen boek Integrale oncologische zorgpaden kan daarbij de helpende hand bieden.

Over het boek
Het Integraal Kankercentrum Noord-Oost (IKNO) stelt richtlijnen op voor diagnostiek en behandeling, organisatie en structuur voor iedere vorm van kanker, en controleert de naleving daarvan door professionals. Onder meer gebeurt dit door middel van integrale zorgpaden, van verdenking op kanker (screening van klachten) tot en met de dood van de patient (zorg aan nabestaanden).

Omdat de kennis van het IKNO zich beperkt tot de inhoudelijke kant van de zorg, is de hulp van Faculteit Economie en Bedrijfskunde van de Rijksuniversiteit Groningen ingeroepen. De ondersteuning vindt plaats in de vorm van advisering rondom organisatorische vraagstukken op het gebied van productiebesturing en logistiek. Deze concentreert zich rondom de thema’s coördinatie, de ontwikkeling van (logistieke) diagnose-instrumenten en de invloed van stakeholders op de vormgeving van planningssystemen in de 1e- , 2e- en 3e-lijns zorg.

Om goed zicht te krijgen en houden op de elementen van de integrale zorgpaden, is een model ontwikkeld dat vervolgens is vertaald naar een quickscan en een groter elektronisch monitorsysteem, zodat op onderdelen altijd is te zien waar de verbeterpunten liggen.

Gezien de gebleken belangstelling heeft het IKNO besloten tot een handzame uitgave die ook buiten de oncologische zorg bruikbaar is, aangezien dat wat voor kanker geldt ook opgaat voor allerlei andere chronische ziekten.

Integrale oncologische zorgpaden / druk 1
Integrale oncologische zorgpaden / druk 1

Boekgegevens

Integrale oncologische zorgpaden
Opzet en toepassing
H. Hummel, J.P. de Meer, J. de Vries, R. Otter
2009. 112 p. € 17,50 – ISBN 978 90 232 4460 8

Recente artikelen