Nurse practitioner kan cardioloog en arts-assistent ontlasten

Array

nurse-prationerNurse practitioners kunnen op het gebied van de cardiologie meer taken uitvoeren dan ze totnogtoe doen. Zo kunnen cardiologen en arts-assistenten ontlast worden. Dat concludeert Carla Broers op basis van haar promotieonderzoek.

Nurse practitioners zijn sinds 2000 werkzaam in de Nederlandse gezondheidszorg. Ze hebben een verpleegkundige achtergrond, maar hebben een extra opleiding op masterniveau. Daardoor kunnen ze taken overnemen die tot dusver voorbehouden zijn aan artsen. Uit het onderzoek van Broers blijkt dat de reguliere behandeling van postoperatieve bypasspatienten en post-infarct patienten bij nurse practitioners in even veilige handen is als bij cardiologen en arts-assistenten. De patienten zijn zelfs tevredener over de behandeling door de nurse practitioner. Ook ontwikkelde Broers een organisatorisch model waarmee ziekenhuizen de functie van nurse practitioner kunnen introduceren en verder ontwikkelen tot een volwaardige schakel in hun patientenzorg.

Carla Broers (Alkmaar, 1970) studeerde Advanced Nursing Practice in Groningen. Ze verrichtte haar onderzoek aan de afdeling Cardiologie van het Medisch Centrum Alkmaar. Ze werkt inmiddels als consultant op de afdeling Healthcare van Siemens Nederland.

De nurse practitioner; verpleegkundig specialist tussen care en cure

Datum: 08 april 2009

Promotie: mw. C.J.M. Broers, 14.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: De nurse practitioner; verpleegkundig specialist tussen care en cure

Promotor(s): prof.dr. D.J. van Veldhuisen
Bron: UMCG

Recente artikelen