Patiënt informatiebron voor thuiszorg

Array

thuiszorgThuiszorg en zeldzame aandoeningen: het is niet altijd een gelukkige combinatie. De verzorgende of verpleegkundige is meestal niet bekend met het ziektebeeld. Dat leidt tot onaangename verassingen voor patient en hulpverlener. Het is voor de thuiszorg moeilijk om aan de juiste informatie te komen, tenzij de patient die zelf meeneemt. Een nieuwe aanpak voor een oud probleem.

Mensen met een zeldzame aandoening als ALS (amyotrofische laterale sclerose) gaan snel achteruit. Ze raken vaak in hoog tempo verlamd. Daardoor worden ze meer en meer afhankelijk van de thuiszorg. Vaak krijgen ze niet de zorg die zij nodig hebben. Dit komt doordat de organisatie van de thuiszorg en de individuele medewerkers niet goed zijn ingesteld op dergelijke complexe ziekten. Dat kan allerlei vervelende gevolgen hebben: valpartijen, verkeerde zorg, te weinig zorg.

Omdat het om een zeer zeldzaam ziektebeeld gaat, biedt bijscholing geen soelaas. Er zijn maar liefst 6000 zeldzame aandoeningen. Met de meeste ziekten zal een thuiszorgmedewerker nooit in aanraking komen. Kennis over de ziekte moet daarom snel beschikbaar zijn, actueel en toegesneden op de praktijk van de thuiszorg. Achtergrondinformatie in mappen bij de thuiszorginstelling werkt over het algemeen ook niet als het om zeldzame ziekten gaat. Oplossing: laat de patient de informatie zelf aan de thuiszorg geven.

De VSN heeft samen met het ALS-Centrum Nederland en de V&VN een informatiepakket gemaakt. Het pakket bevat een brochure voor thuiszorgmedewerkers, een brochure voor het thuiszorgmanagement, informatie voor het CIZ en de patient zelf en een overzicht met adresgegevens. De pakketten worden verspreid via de VSN, het ALS-Centrum Nederland en de gespecialiseerde revalidatiecentra.

Deze aanpak is geheel nieuw. Wellicht kunnen ook voor andere zeldzame aandoeningen dergelijke pakketten worden ontwikkeld. Het komend jaar worden de effecten van het nieuwe pakket gemeten. De reacties van patienten en thuiszorgmedewerkers zijn tot nu toe zonder uitzondering positief.

De complete inhoud van het pakket is in zijn geheel te downloaden via www.vsn2.nl/thuiszorg. Op die pagina staat ook een evaluatieformulier voor betrokkenen en verplegenden/verzorgenden. Op www.spierziekten.nl, www.vsn.nl en www.als-centrum.nl is veel meer informatie over ALS te vinden. Het project is gefinancierd door ZonMW en het fonds NutsOhra.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen