Plavix® in combinatie met aspirine effectiever dan aspirine alleen voor de preventie van ernstige vasculaire problemen bij patiënten met atriumfibrilleren

Array

Grootste voordeel gezien in verlaging van het risico op beroerte
atriumfibrilleren-afAtriumfibrilleren (AF) treedt op wanneer snelle en onregelmatige signalen in de twee bovenste voorkamers (de atria) van het hart zorgen voor het zeer snel en onregelmatig samentrekken van de kamers. Daardoor hoopt er bloed op in de atria dat niet volledig wordt doorgepompt naar de hartkamers. Hierdoor werken de bovenste en onderste kamers van het hart niet goed samen en kan het opgehoopte bloed stolsels vormen. Als een stolsel in de bloedbaan terechtkomt, kan het een beroerte of een ander vaatprobleem veroorzaken. Patienten met AF hebben daardoor een verhoogd risico op een beroerte, hartaanval en andere vasculaire problemen. Ongeveer 15% van alle beroertes komen voor bij mensen met AF.

Sanofi-aventis en Bristol-Myers Squibb Company presenteerden vandaag tijdens het American College of Cardiology (ACC) congres in Orlando (Florida, VS) de resultaten van een internationaal onderzoek naar de preventie van cardiovasculaire problemen bij atriumfibrilleren. Met dit onderzoek, ACTIVE A genoemd, is aangetoond dat bij patienten met atriumfibrilleren en een verhoogd risico op beroertes die geen orale anticoagulantia (antistollingsmedicijnen) kunnen of willen nemen, een behandeling van Plavix® (clopidogrel bisulfaat) in combinatie met aspirine het risico op cardiovasculaire problemen statistisch significant met 11% verlaagt, in vergelijking met aspirine alleen. Het meeste effect werd gezien bij het verminderen van het risico op beroertes, met 28% (2,4% vs. 3,3% per jaar, p<0,001). Het verminderen van het risico op beroertes is het primaire doel van artsen bij de behandeling van patienten met atriumfibrilleren.

Atriumfibrilleren (AF) treedt op wanneer snelle en onregelmatige signalen in de twee bovenste voorkamers (de atria) van het hart zorgen voor het zeer snel en onregelmatig samentrekken van de kamers. Daardoor hoopt er bloed op in de atria dat niet volledig wordt doorgepompt naar de hartkamers. Hierdoor werken de bovenste en onderste kamers van het hart niet goed samen en kan het opgehoopte bloed stolsels vormen. Als een stolsel in de bloedbaan terechtkomt, kan het een beroerte of een ander vaatprobleem veroorzaken. Patienten met AF hebben daardoor een verhoogd risico op een beroerte, hartaanval en andere vasculaire problemen. Ongeveer 15% van alle beroertes komen voor bij mensen met AF.

Atriumfibrilleren treft naar schatting 2,5 miljoen Amerikanen en 4,5 miljoen Europeanen en vormt door de vergrijzende bevolking een steeds groter risico voor de volksgezondheid. De bemoedigende resultaten van de ACTIVE A stelt artsen wereldwijd in staat patienten beter te beschermen tegen beroertes.

Bron: Sanofi-aventis en Bristol-Myers Squibb Company

Recente artikelen