Uitreiking Cardiologenboek aan Pia Dijkstra

hartwijzerUitreiking eerste exemplaar Hartwijzer aan Pia Dijkstra tijdens jubileumcongres van cardiologen te Amsterdam.
Te veel mensen onderschatten hun risico op een hartinfarct en nemen daardoor onvoldoende maatregelen om een hartinfarct te voorkomen. Het gevolg is te veel onnodige hartdoden in Nederland.

Zorgvuldige voorlichting is een belangrijk wapen in de strijd tegen hartziekten. De Nederlandse cardiologen presenteren daarom op donderdag 2 april een medische noviteit in de strijd tegen hartziekten: Hartwijzer, Cardiologisch Zapboek , uitgegeven door Uitgeverij Thoeris ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van de Nederlandse Vereniging Voor Cardiologie (NVVC).

Professor Harry Crijns, voorzitter NVVC: ‘We willen voor ons feestje zelf geen cadeau, we willen juist de patient iets geven. Alleen als de mensen met de dokter meedenken kunnen we de strijd tegen hartziekten winnen.’

Het eerste exemplaar van Hartwijzer wordt uitgereikt aan Pia Dijkstra, presentatrice van het tv-programma Vinger aan de Pols, op donderdag 2 april tijdens een persconferentie op het NVVC Jubileumcongres.

Persconferentie donderdag 2 april, 10.40 uur.
Lokatie: Hotel Mövenpick, zaal Zürich II, Piet Heinkade 11, Amsterdam.

Naast symptomen, onderzoeken, behandelingen en ziektebeelden beschrijft Hartwijzer vijftien risicofactoren voor een hartinfarct. De belangrijkste zijn leeftijd, roken, een te hoog cholesterol, hoge bloeddruk en overgewicht. Naarmate de leeftijd stijgt, wegen andere risicofactoren zwaarder. Stoppen met roken, het trouw nemen van cholesterolverlagers en bloeddrukverlagers, regelmatig bewegen en afvallen zijn dan ook van het grootste belang om de kans op een hartinfarct te verminderen. Dat geldt voor ouderen nog sterker dan voor jongeren. Erfelijke aanleg daarentegen , weegt veel minder zwaar. Het is voor het eerst dat risicofactoren voor een hartinfarct in een rangorde zijn weergegeven.

Rangorde van de risicofactoren:
1. leeftijd
2. roken
3. verhoogd cholesterol (LDL)
4. hoge bloeddruk
5. overgewicht
6. diabetes
7. te weinig beweging
8. erfelijke aanleg
9. geslacht (mannelijk)
10. stress
11. ongezonde voeding
12. drugs (cocaïne)
13. depressie
14. luchtvervuiling
15. alcohol
Bron: Hartwijzer, Cardiologisch Zapboek

Hartwijzer zal in de jubileummaand april in de spreekkamer van de cardioloog als geschenk worden uitgedeeld aan patienten. Daarnaast is het in de boekhandel verkrijgbaar.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

2 thoughts on "Uitreiking Cardiologenboek aan Pia Dijkstra"

  1. Cardiologenboek.In juni of juli zal ik geopereerd worden aan een nieuwe hartklep.Deze maand heb geen afspraak meer met mijn cardioloog,drOttervanger van de Isala ziekenhuis in Zwolle.Toch zou ik graag uw jubileumboek( gratis )willen ontvangen.Mocht dit lukken dan dank ik u bijvoorbaat.vr.groet.B.Oostingde Meenthe 618051 KT Hattem

  2. Redactie Medicalfacts/ER

    @ KJ.Oosting

    U kan het boek hier niet bestellen. Ik denk dat u of even bij uw cardioloog langs moet om daar een boek voor uzelf te organiseren of toch maar naar de boekhandel maar dan is het niet gratis vrees ik

Comments are closed.

Recente artikelen