ACE-remmers werken niet goed bij een kwart van de patiënten – Erfelijke eigenschappen bepalen werking medicijnen

Array

ace-remmers86% van de Nederlanders vindt dat iedereen moet ACE-remmers werken niet goed bij een kwart van de patienten – Erfelijke eigenschappen bepalen werking medicijnen 31-3-2009
Den Haag, 31 maart 2009 – ACE-remmers werken niet bij een kwart van de patienten. Bij driekwart van de patienten is de werking (verlaging van de kans op een hartinfarct of overlijden) van deze medicijnen juist extra goed. De erfelijke eigenschappen van een patient bepalen of deze medicijnen effect hebben. Dit blijkt uit een grootschalige studie die is gesteund door de Nederlandse Hartstichting. De onderzoeker, Jasper Brugts (Erasmus MC), presenteerde deze resultaten zondag 29 maart 2009 op het jaarlijkse congres van het American College of Cardiology.

De onderzoekers bestudeerden de werking van een bepaalde ACE-remmer (Perindopril) bij 9.000 hartpatienten. Zij keken naar de invloed van enkele erfelijke variaties op de werking van dit medicijn. Ze ontdekten dat patienten met deze erfelijke variaties (een kwart van alle patienten) geen enkele baat hadden bij de ACE-remmer. Bij deze patienten werd de kans om een hartinfarct te krijgen of te overlijden gedurende de follow-up periode van ruim 4 jaar niet verlaagd. Bij driekwart van de patienten werkten de medicijnen juist heel goed, en werd de kans op overlijden of een hartinfarct verminderd met 30%. Deze mensen hadden deze erfelijke variaties niet. Artsen schrijven ACE-remmers voor aan hartfalenpatienten, mensen die een hartinfarct hebben doorgemaakt en aan mensen met een hoge bloeddruk. Het gaat om honderdduizenden mensen in Nederland. Zo leven er in Nederland ongeveer 180.000 hartfalenpatienten en 300.000 mensen die een hartinfarct hebben doorgemaakt. Deze mensen gebruiken deze medicijnen langdurig, zo’n 10 tot 15 jaar of langer. Echter, een kwart van deze patienten heeft geen baat bij deze medicijnen. Het gebruik van deze medicijnen is bij hen dus nutteloos. Toekomstige screening op erfelijke variaties kan bepalen of iemand ACE-remmers voorgeschreven moet krijgen of niet. Dit zou op jaarbasis een kostenbesparing van 20 à 30 miljoen euro op kunnen leveren. Hoogleraar Simoons van het Erasmus MC stelt dat soortgelijk genetisch onderzoek ook zou moeten worden verricht met andere preventieve geneesmiddelen, en dat het een vast onderdeel zou moeten worden van onderzoek naar de effectiviteit van geneesmiddelen.

Deze resultaten werden verkregen in een grootschalig, internationaal multicenter onderzoek onder leiding van prof. dr. Maarten L Simoons, cardioloog in het Erasmus MC. De onderzoeker Jasper Brugts presenteerde de resultaten op het jaarlijkse congres van het American College of Cardiology in Orlando. Hij verwierf met zijn presentatie de 2e prijs in de finale voor de Young Investigator Award. Het American College of Cardiology reikt deze prijs uit aan veelbelovende jonge onderzoekers.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen