GGZ maakt kwaliteit van zorg inzichtelijk

Array

Onlangs is GGZ Nederland, daarin gesteund door haar leden, gestart met het project Routine Outcome Measurement (ROM). Met dit project beoogt de ggz meer inzicht te krijgen in de resultaten van behandelingen.

Meten van kwaliteit voor, tijdens en na de behandeling

ggz-nederlandHet toepassen van Routine Outcome Measurement is een middel om op basis van indicatoren de kwaliteit van zorg inzichtelijk te maken. Met ROM wordt periodiek, in elk geval aan het begin en na afloop van de behandeling, met vragenlijsten bij clienten de ernst van de problematiek gemeten. Zo kan zorg geevalueerd, bijgestuurd en verbeterd worden. Het meten van uitkomsten is allereerst voor de patient belangrijk. Maar daarnaast is het ook goed te weten wat het resultaat van verschillende behandelingen is. Het project ROM ggz heeft als doelstelling dat zoveel mogelijk ggz-instellingen ROM gaan toepassen en dat deze uitkomsten vergelijkbaar gemaakt worden. Zo wordt duidelijk wat de resultaten van de behandeling zijn. Met het project ROM ggz houdt de ggz zelf de regie over het meten van behandelresultaten. Het aantonen van uitkomsten van zorg wordt met de constante groei van de sector steeds relevanter. Ook verzekeraars hechten steeds meer waarde aan deze informatie. Groeicijfers
De snelle groei van de ggz-sector blijkt uit het onlangs gepubliceerde sectorrapport 2009.  Het rapport geeft inzicht in de hoeveelheid behandelingen, met name over de periode 2005 tot 2007. Het totaal aantal behandelingen in 2007 was 903 duizend. Dit is ten opzichte van 2005 een groei van 10 %. De verwachting is dat er in 2009 meer dan een miljoen behandelingen zullen plaatsvinden.
Het rapport geeft ook cijfers over het aantal medewerkers. Dit aantal is gegroeid met 5 %. De medewerkers zijn gemiddeld meer uren per week gaan werken om aan de groeiende vraag naar ggz te voldoen.

Bron: GGZ Nederland

Recente artikelen