Aanstaande zondag in Zembla: Operatie stilzwijgen

Array

artsZiekenhuizen waar fouten worden gemaakt zwijgen daar meestal over, ook als patienten gevaar lopen. Artsen houden meestal hun mond als ze zien dat collega’s hun werk niet goed doen. De controlerende instantie, de Inspectie voor de Gezondheidszorg, is vaak te laat met een onderzoek en grijpt zelden in. Artsen controleren elkaar en de inspectie voert alleen een papieren controle uit.

In ZEMBLA geen nieuwe medische missers, maar wel het verzwijgen daarvan, waardoor slechte specialisten en ziekenhuisafdelingen soms jarenlang kunnen doorgaan zonder dat iemand er iets aan doet.

Zondag 5 april om 21.45 uur bij de VARA/NPS op Nederland 2

Arts in opleiding J. Bonte merkt in de praktijk dat je beter kunt zwijgen over je collega’s. Tijdens zijn opleiding doen ernstige verhalen de ronde over een chirurg in het Radboud Ziekenhuis. Bonte schrijft een brief naar de Raad van Bestuur van het Radboud en naar de Inspectie voor de Gezondheidszorg. De inspectie laat pas anderhalf jaar later iets van zich horen en zegt niets meer te kunnen doen.

Niet goed onderzocht

De huidige voorzitter van het Radboud Ziekenhuis, E. Lohman, geeft in ZEMBLA toe dat de chirurg zijn achterwacht niet goed vervuld heeft en dat de overige kritiek op deze chirurg niet goed is onderzocht. De specialist is inmiddels niet meer werkzaam in Nijmegen, maar in Belgie. Hij is onder druk van gesprekken zelf vertrokken.

Als de vrouw van Hans Terbach overlijdt na een eenvoudige operatie, probeert hij uit te zoeken wat er precies mis is gegaan. Maar niet alleen het ziekenhuis zwijgt over de fouten die er gemaakt zijn, ook de inspectie – de aangewezen instantie om dergelijke fouten te onderzoeken – werkt niet mee om uit te zoeken wat er is gebeurd. De arts die de fout heeft gemaakt, werkt nog steeds in hetzelfde ziekenhuis.

Inspectie grijpt laat in
Cor Lem ervaart wat er gebeurt als je bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg aanklopt en meldt dat er ernstige ruzie is in een ziekenhuis, waardoor patienten gevaar lopen. Je verwacht dat de inspectie je serieus neemt, maar dat gevoel heeft Lem allerminst. De inspectie heeft alleen navraag gedaan bij de directie van het ziekenhuis. Deze ontkende de problemen. De inspectie ging weer over tot de orde van de dag en sloot het dossier. Ruim een jaar later blijkt dat Lem gelijk had en dat er al 25 jaar ruzie was. Dan pas grijpt de inspectie in.

ZEMBLA laat zien waartoe al het zwijgen van specialisten en ziekenhuizen kan leiden en dat uiteindelijk de patient de dupe is.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen