Een op de vier Nederlanders krijgt huidkanker

Array

Verontrustende stijging aantal kankergevallen door zonaanbidding, Digitale huidscan spoort huidkanker in vroeg stadium op.

digitale-huidscan,,Huidkanker zal de komende jaren epidemische vormen aannemen.” Dat zegt voorzitter van het Huidfonds dr. Martino Neumann, tevens dermatoloog in het Erasmus MC. ,,Er moeten preventieve maatregelen worden getroffen door de overheid, want we zijn nu al aan het dweilen met de kraan open.” ,,Nederlanders zonnen niet met verstand. Ze smeren niet of te weinig en houden van roosteren, ondanks de risico’s. Uit onderzoek blijkt dat wie in zijn jeugd een keer verbrand is geweest, op latere leeftijd twee keer zoveel kans heeft om huidkanker, met name melanomen, te krijgen. Overheidsmaatregelen zijn wat ons betreft geboden.”

Een op de vier
Volgens berekeningen, die zijn gebaseerd op Europees epidemiologisch onderzoek van het Erasmus MC, zal tussen nu en 10 jaar één op de vier Nederlanders worden geconfronteerd met huidkanker. In Nederland is het de meest voorkomende vorm van kanker, die de komende jaren alleen maar zal toenemen. Prognoses uit het Erasmusonderzoek voor 2015 zijn nu al gehaald. Thans zijn er 75.000 nieuwe gevallen van melanomen en plaveisel carcinomen per jaar, waarvan circa 1500 mensen sterven.

Oorzaken van de stijging zijn de vergrijzing van de bevolking en de babyboomers die als eerste naoorlogse generatie vaker op vakantie konden gaan en daarmee de cultuur vestigde dat ‘bruin zijn mooi is’.

Digitale huidscan

In privé-klinieken is het voortouw genomen in de strijd tegen huidkanker. Deze klinieken werken met een digitale huidscan, waarmee dermatologen snel en exact veranderingen van moedervlekken en andere huidmutaties kunnen waarnemen. In 10 minuten worden alle moedervlekken in kaart gebracht.

Volgens voorzitter Neumann van het Huidfonds is dit een uitstekende manier van screenen. ,,Vooral voor mensen die veel in de buitenlucht werken zoals wegenbouwers, stratenmakers en dakdekkers is deze opsporingsmethode adequaat. Zorgverzekeraars zouden zich sterk moeten maken om deze screening in hun zorgpakket op te nemen.”

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen