Gekraakte UZI-pas-smartcard krijgt nieuwe chip: Strop van miljoenen

Array

uzi-pasDe smartcard in het elektronisch paspoort voor het Elektronisch Patienten Dossier (EPD) is gekraakt en wordt vervangen. Dat maakt Minister Klink van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (WVS) bekend. De smartcard in de UZI-pas wordt in het derde kwartaal van 2009 vervangen. De methode die gehanteerd wordt, lijkt veel op telebankieren. Er zullen in Nederland miljoenen UZI-passen komen. De smartcards worden geleverd door chipfabrikant NXP. Softwarebedrijf Getronics zorgt voor het programmeren van de beveiligingscode op smartcard. Beide bedrijven willen geen commentaar leveren. Wel geeft NXP aan dat hun passen voor het bewuste lek zijn aan te passen met nieuwe software. Experts zouden er in geslaagd zijn om de private sleutel van de chip te achterhalen. Volgens het Ministerie vormt de kwetsbaarheid een ‘zeer gering operationeel risico’, ook omdat ‘de UZI-pas niet de enige beveiligingsmaatregel’ vormt.Westhoven publiceerde al in november 2008 dat er gebruik werd gemaakt van enigszins verouderde versleutelingstechniek en dat hierdoor de te kraken was. Deze week maakte het ministerie van VWS in een brief bekend dat de pas inderdaad gekraakt is en dat er nieuwe passen aangevraagd gaan worden die gebruik maken van een betere beveiliging. Het vervangen van de gekraakte smartcard gaat het Rijk veel geld kosten. Elke UZI-pas kost volgens, Erik Westhovens, vier of vijf euro per stuk. En dan is de pas nog niet geprogrammeerd. Dus dat komt er nog bovenop.

Opmerkelijk is wel dat reeds verstrekte passen worden niet teruggenomen. Ze pas na twee jaar worden vervangen. Alleen als de gebruiker daar expliciet om vraagt, kunnen de passen eerder worden vervangen door exemplaren met de nieuwe smartcard.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

2 thoughts on "Gekraakte UZI-pas-smartcard krijgt nieuwe chip: Strop van miljoenen"

  1. ER bestaat al een alternatief voor de gekraakte Uzipas, deze bestaande smartcard van Legid BV voldoet aan PKI overheid en kan morgen geleverd worden.De techniek van deze smartcard is minstens twee generatie’s hoger dan de huidige UZIpas, het lek op de huidige UZIpas bestaat niet op deze smartcard.

  2. De uzipas voldeed ook, en voldoet nog steeds aan de PKI overheid en is toch gekraakd.Laat de Legid pas dan ook maar eens testen.

Comments are closed.

Recente artikelen