GGD Amsterdam ernstig bezorgd over toename soa’s

soaHet aantal mensen in Amsterdam dat geïnfecteerd bleek met seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s) als hiv, chlamydia, syfilis en hepatitis C is in het afgelopen jaar sterk toegenomen.Dat blijkt vrijdag uit cijfers van de GGD Amsterdam. De gezondheidsdienst maakt zich zorgen over de voortdurende stijging en is bang voor een piek vergelijkbaar met die van midden jaren tachtig.De  GGD Amsterdam registreerde in 2008 het grootste aantal nieuwe  hiv-diagnosen ooit: 178. Dat is bijna de helft van alle landelijk gerapporteerde  hiv- diagnosen. Hierbij speelt wel een rol dat de GGD meer mensen dan ooit op hiv testte. Syfilis (15 procent meer) en hepatitis C zijn vooral gestegen onder homoseksuele mannen. Onder jongeren jonger dan twintig jaar is het aantal gevallen van chlamydia sterk gestegen.

Toename hepatitis C
Vooral de toename van hepatitis C (een ziekte die wordt overgedragen door bloedcontact) onder homoseksuele mannen is een probleem, legt hoofd infectieziekten van de GGD Han Fennema uit. ,,We zien de ziekte steeds vaker bij mannen die ook al met hiv geïnfecteerd zijn.  Behandeling bij deze groep is maar deels succesvol behandeld worden.  Onderzoek laat zien dat vroege behandeling van hepatitis C belangrijk is voor het succes ervan.  Hepatitis C  kan onbehandeld leiden tot ernstige complicaties waaronder leverkanker; dragers van beide virussen hebben dus een serieus probleem.’’  Afgenomen angst voor AIDS
Een mogelijke verklaring voor het groeiende aantal mensen met een soa in de hoofdstad is de afgenomen angst voor AIDS. Fennema: ,,De afname van het aantal soa’s in de loop van de jaren tachtig liftte mee op de angst voor hiv. Dat virus is nu veel beter te behandelen, waardoor het risicogedrag weer toeneemt. De trends die we zien baren ons zorgen. Hoewel we al veel doen  – in 2008 werden 28.000 mensen op de polikliniek in Amsterdam nagekeken op een soa  -  krijgen we de laatste tijd steeds sterker het gevoel dat we achter de feiten aan lopen’’, zegt Fennema. ,,Soa-preventie is weer hard nodig.’’ Hoe die preventie precies vorm moet krijgen weet de GGD nog niet.
Het steeds meer testen van mogelijke geïnfecteerden, zoals de GGD de laatste jaren doet, is volgens Fennema niet langer genoeg. ,,Daar gaan we de strijd niet mee winnen. Dat kunnen we alleen als men zich bewust is van de huidige risico’s en we het aantal mensen dat aan onbeschermde anale seks doet kunnen verminderen.’’
[~] Sheet cijfers 4e kwartaal 2008
[~] Sheet jaarcijfers 2008

Bron: GGD Amsterdam

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen