Geoefende rug minder pijnlijk

Array

sportDe resultaten van de eerste deelnemers aan het internationale rugonderzoek verricht door de Universiteit van München zijn bekend. In totaal namen 1712 personen deel aan het onderzoek, dat per deelnemer vier weken duurde. Het onderzoek werd uitgevoerd in (medische) fitnesscentra in Belgie, Nederland, Oostenrijk, en Zwitserland. Na de screening door de fysiotherapie van Rehab Centre werd aan ruim zestig rugpatienten een intensieve lichamelijke training aangeboden. De fitnesstrainingen en de houdingslessen werden gegeven door speciaal daartoe opgeleide fitnessinstructeurs. De behaalde verbeteringen bij duur-, buik- en rugtest zijn enorm.

Vermindering van rugpijn
Ook mocht geconcludeerd worden dat de coördinatie in de spieren was toegenomen. Opvallend was de duidelijke vermindering van rugpijn zowel in rusttoestand als ook tijdens beweging. Bovendien verbeterde het welbevinden van de deelnemers met gemiddeld 11%.
Rugtraining
Een slechte houding en onvoldoende ontwikkelde rugspieren zijn een in deze tijd van bewegingsarmoede een maatschappelijk probleem dat al op te jonge leeftijd begint. Uit preventief oogpunt en in het geval van revalidatie wordt daarom geadviseerd om regelmatig en doelgericht aan rugtraining te doen. De resultaten van dit onderzoek bewijzen dat een trainingsprogramma van vier weken al voor duidelijke verbetering zorgt. Om een duurzaam resultaat te bereiken, wordt geadviseerd om de training regelmatig voort te zetten. Volgens fysiotherapeut en directeur Glerum blijkt maar weer eens dat het lichaam enorm veerkrachtig is.

Start nieuwe ronde
Het onderzoek in München is nu afgerond. Vanwege het grote succes start een nieuwe ronde voor mensen die graag willen sporten ondanks hun rugpijn. De intake en screening  wordt gedaan door een fysiotherapeut van het Rehab Centre. De groepsgewijze fitness training en houdingslessen worden gedaan door  een speciaal daartoe opgeleide fitnessinstructeur.

Rehab Centre

Bron: Rehab Centre via Fysioforum

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen