Langer leven door matige alcoholconsumptie

Array

glas-wijnVia Gezonderworden.nl werden we attent gemaakt op een interessante Duitse studie. Matige alcoholconsumptie heeft zowel positieve als negatieve gevolgen op de gezondheid. Onderzoekers van de Universiteit van Leipzig, Duitsland, hebben doorberekend wat matige alcoholconsumptie in Duitsland voor gezondheidskundige en economische effecten heeft op basis van gegevens uit 2002. Zij concluderen dat matige alcoholconsumptie netto een positief effect heeft op gewonnen levensjaren en op de kwaliteit van leven. Dit is met name het gevolg van gezondheidswinst in de oudere leeftijdsgroepen (>57) door de beschermende werking van matige alcoholconsumptie op hart- en vaatziekten. Toch resulteert dit niet in een daling van de maatschappelijke kosten omdat de mensen in de oudere leeftijdgroepen vrijwel geen betaalde arbeid meer verrichten.

De onderzoekers berekenden de met matige alcoholconsumptie samenhangende verhoogde en verminderde sterfte, verloren en gewonnen levensjaren (Years of Potential Life (YPL*)) en de kwaliteit van deze levensjaren (Quality Adjusted Life Year , (QALI’s**)). Vervolgens rekenden zij dit door naar de directe en indirecte maatschappelijke kosten, zoals gezondheidszorgkosten en het effect op de arbeidsproductiviteit. Zij baseerden zich daarbij op demografische en statistische gegevens van Duitsland uit het jaar 2002

Bron: Alcohol en Gezondheid

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen