SP dient initiatiefwet in om marktwerking thuiszorg te stoppen

sp-thuiszorgSP-fractievoorzitter Agnes Kant dient een initiatiefwet in om de Europese aanbestedingen uit de wet op de thuiszorg (WMO) te halen. De Tweede Kamer debatteert vandaag over de wetswijziging WMO die volgens Kant niet ver genoeg gaat. Kant: “De reparatie van staatssecretaris Bussemaker maakt geen einde aan de marktwerking in de thuiszorg. Als we haar volgen blijven we nog steeds zitten met ontslagen, slechte arbeidsvoorwaarden, en mindere zorg. Onze wet maakt een einde aan de verplichte aanbestedingen die de thuiszorg om zeep helpen.”

Sinds de invoering van de WMO moeten gemeenten de huishoudelijke zorg van de thuiszorg aanbesteden. De afgelopen jaren is daardoor veel onrust ontstaan onder werknemers en mensen die thuiszorg ontvingen. Kant: “Ontslagen en verlaging van het loon van de werkers waren aan de orde van de dag, mensen die zorg ontvingen raakten hun vertrouwde hulp kwijt. Deze aanbesteding moet iedere twee of drie jaar opnieuw, waardoor we steeds weer in dezelfde mallemolen van onzekerheid komen.”Naast de wet om de verplichting voor de Europese aanbesteding te veranderen, dient Kant nog twee andere wetten in. Eén om voor de hulp in het huishouden een basistarief in de wet te leggen. Kant: “Zo kunnen gemeenten niet meer onder een prijs aanbesteden waarmee het onmogelijk is om het CAO-loon te betalen. Kwaliteit krijg je niet door op de prijs te concurreren. Kwaliteit is er door betrokken, goed opgeleide medewerkers”. De andere wet regelt dat gemeenten het geld dat zij krijgen voor de WMO ook moeten besteden aan de zorg.

Staatssecretaris Bussemaker nam eerder al één van de vijf wijzigingsvoorstellen van de SP over die vandaag met de Kamer wordt besproken. Deze wijziging maakt het onmogelijk dat mensen die zorg krijgen geconfronteerd worden met alfahulpen waar zij technisch ook de werkgever van zijn. De zorginstelling mag geen alfahulpen meer inzetten. Mensen die zorg krijgen kunnen daar nog wel apart voor kiezen.

Bron: SP

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen