Succesvolle reanimatie met defibrillator in Zeewolde

Array

Een 76-jarige vrouw is deze week in een woning in Zeewolde succesvol door agenten gereanimeerd met behulp van de Automatische Externe Defibrillator. De vrouw was onwel geworden tijdens een familiebezoek. De kleinzoon vond haar en belde 112. De agenten startten meteen met de reanimatie en maakten daarbij gebruik van de AED, die sinds kort in politievoertuigen aanwezig is. Ambulancepersoneel heeft de reanimatie overgenomen en de vrouw is overgebracht naar het St.Jansdal ziekenhuis in Harderwijk.

Hans Stam, directeur Nederlandse Hartstichting, riep afgelopen week alle Nederlanders op een paar uur per jaar te investeren in een reanimatiecursus. “86% van de Nederlanders vindt reanimeren belangrijk, maar slechts 35% van de Nederlanders heeft ooit een reanimatiecursus gevolgd.” aldus Hans Stam, directeur Hartstichting.

Elk jaar worden 15.000 à 16.000 Nederlanders getroffen door een plotselinge hartstilstand buiten het ziekenhuis. Minder dat 10% van de slachtoffers overleeft. Als omstanders binnen 6 minuten 112 bellen, reanimeren en de Automatische Externe Defibrillator (AED) toepassen, kan de overlevingskans oplopen tot 50 à 70%. Bijna 90% van de slachtoffers die een reanimatie overleeft, heeft geen of nauwelijks beperkingen in het dagelijks functioneren.Zo blijkt ook uit bovenstaande voorbeeld.

Televisieprogramma ‘Gered’
In het kader van de ‘6 minuten campagne’ is de Hartstichting partner in het televisieprogramma ‘Gered’. Het programma gaat over mensen die slachtoffer zijn geworden van een hartstilstand en gered zijn door een onbekende omstander. Presentatrice Tooske Ragas brengt slachtoffer en redder weer samen. ‘Gered’ is te zien op donderdag 9 en 16 april om 23.15 bij SBS 6. Herhalingen op zaterdag 11 en 18 april om 15.30.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen