Huisartsenposten en SEH’s niet betrokken bij chronische zorg

Array

copdDe grootste financiele winst van geïntegreerde zorg aan COPD patienten bestaat uit het verlagen van het beroep op spoedzorg bij huisartsenposten (HAP’s) en Spoedeisende Hulpafdelingen (SEH’s) van ziekenhuizen. Want bij meer telemonitoring en self management van COPD patienten onderkennen patient en professional een exacerbatie eerder en weten een zorgvraag bij HAP of SEH te vermijden.

Dit is wetenschappelijk bewezen. Want opvalt dat bij de voorbereiding van de keten DBC voor patienten met COPD het beroep op spoedzorg helemaal buitenbeeld blijft. Zowel professioneel: wat is de relatie van het zorgprogramma met de HAP en de SEH? Wordt het verlaging van het beroep op SEH’s en HAP een kwaliteitsindicator voor de programma’s?

Maar ook financieel is er een relatie: wat doe je met de kostenverlaging op HAP en SEH? In mijn ontmoetingen met programmaleiders, zorgverzekeraars en onderzoeksrelaties kaart ik keer op keer de relatie met de HAP’s en SEH’s aan. Ondergetekende heeft de indruk dat men reeds te veel andere problemen aan het hoofd heeft. Of zoals een professional tegen hem zei: je hebt gelijk maar ik kan het er even niet bij hebben. Op het Julius congres Recente Ontwikkelingen in veld, beleid en onderzoek van geïntegreerde zorg op 3 juli komt deze problematiek in algemene termen aan de orde. Dan spreken ook Minister Klink over bekostiging door keten DBC’s en directeur innovatie bij Kaiser Permanente Paul Wallace over samenwerking tussen zorgverzekeraar Kaiser en zorggroep Permanente. U geeft u op voor dit Julius congres via website www.integratedcare.nl doorklikken op nascholing.

Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen