In natura polis goedkoper dan restitutiepolis

Array

zorgpolis-in-naturaOngeveer tweederde van de bevolking heeft een in-natura-polis en eenderde een restitutie-polis. Het verschil is dat bij de eerste de zorgverzekeraar zorg en behandeling biedt als het verzekerde risico zich voordoet en bij de tweede een som geld. Bij de eerste koopt de zorgverzekeraar in namens de verzekerde en bij de tweede niet.

In Duitsland kennen de zorgverzekeraars alleen in-natura-polissen: zij hebben veel te zeggen in de zorg. In Frankrijk werken ze met restitutiepolissen. Hun rol is minimaal. In de USA werkt Kaiser Permanente met in-natura-polissen en de meeste andere zorgverzekeraars met restitutiepolissen.

Op dit moment zijn in Nederland in-natura-polissen vijf procent goedkoper dan restitutiepolissen. Deze mededeling deed oud-hoogleraar verzekeringsgeneeskunde Jac van der Most bij de afsluiting van de Julius Masterclass gezondheidsrecht op dinsdag 2 april. Onduidelijk is waarom de in-natura-polissen goedkoper zijn.

Er zijn twee mogelijke verklaringen. Ten eerste worden de restitutiepolissen vooral afgesloten door rijkere, vroeger particulier verzekerden. De tweede verklaring is dat zorgverzekeraars met in natura polissen goedkoper zorg inkopen. Zorgverzekeraars zijn op dit moment onduidelijk in hun streven naar één van beide systemen. Verzekerden weten vaak ook niet wat voor polis men heeft. Sinds de invoering van de Zorgverzekeringswet in 2006 is de discussie nog niet uitgekristalliseerd. Aldus Jac van der Most in een altijd weer boeiend betoog.

Auteur: prof.dr. Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen