Vier doodgewone woordjes erbij en preventie bloeit

Array

woordArtikel 11 van de Zorgverzekeringswet bepaalt dat zorgverzekeraar alleen een zorgplicht hebben voor verzekerden bij wie het verzekerde risico zich voordoet. Dat betekent dat behandeling van longkanker voor vergoeding in aanmerking komt, maar een stoppen met roken polikliniek niet. Want bij die met-roken-stoppers doet het verzekerde risico zich niet voor.

Het wachten is op Minister Klink of de Tweede Kamer vier doodgewone woordjes toevoegt aan artikel 11. De tekst wordt dan bij wie het verzekerde risico zich voordoet of te voorkomen is.

Deze suggestie kwam naar voren bij de afsluiting van de Masterclass gezondheidsrecht op dinsdag 2 april. Oud-hoogleraar verzekeringsgeneeskunde Jac van der Most en ondergetekende traden op als docent. De 25 deelnemers aan de Masterclass zwaaiden af met grote waardering voor behandelde onderwerpen, docenten, discussietijd en de voortreffelijke begeleider mr. Ivo Sinram. Zij gaan de toevoeging vaan die vier doodgewone woordjes bepleiten. Want die toevoeging leidt ertoe dat preventie even belangrijk wordt in de Zorgverzekeringswet als curatie. Preventie gaat dan ook bloeien.

Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen