IMEC lanceert nieuwe start-up Pepric

Array

magnetische-nanodeeltjesPepric NV gaat officieel van start. Het nieuwe bedrijf zal nieuwe systemen voor moleculaire beeldvorming op basis van magnetische nanodeeltjes ontwikkelen en commercialiseren voor farmaceutische toepassingen zoals de ontwikkeling van medicijnen en preklinische studies.

De vraag naar aangepaste gezondheidszorg die specifiek gericht is op de zieke cellen in het lichaam stijgt, omdat met zo’n gerichte therapie de bijwerkingen beperkt kunnen worden. IMEC, het Leuvense onderzoekcentrum in nano-elektronica en nanotechnologie, wil die vraag mee beantwoorden en onderzoekt in het kader van zijn Human++-programma ondermeer hoe nanodeeltjes behandeld moeten worden zodat ze selectief aan bepaalde (zieke) cellen in het lichaam binden, en hoe die nanodeeltjes ook snel kunnen opgespoord worden in het lichaam. De moleculaire beeldvorming is een jonge en dynamische markt in volle expansie.

De start-up Pepric wil magnetische nanodeeltjes zichtbaar maken in het lichaam met een techniek die gebaseerd is op magnetische resonantie. Door nanodeeltjes die selectief aan een bepaalde molecule in het lichaam gebonden zijn (doelmolecule) te visualiseren, kunnen de biologische processen waarin de doelmolecule betrokken is rechtstreeks gevolgd worden. Zo kan bijvoorbeeld het effect van bepaalde medicijnen op processen in het lichaam onmiddellijk waargenomen worden.

De unieke voordelen van rechtstreekse beeldvorming van magnetische nanodeeltjes zijn de grote gevoeligheid ervan en de scherpe tijdsresolutie. De techniek maakt dus real-time visualisatie mogelijk. Bovendien zijn magnetische labels stabiel, in tegenstelling tot bijvoorbeeld radio-isotopen die gebruikt worden in PET- en SPECT-scanning. Voor de productie en manipulatie van magnetische nanodeeltjes zijn dus geen dure bijkomende voorzieningen nodig. De stabiliteit van de magnetische labels laat bovendien toe om de biologische processen gedurende zeer lange tijd in het lichaam te observeren, en dus een grondige analyse te doen van traag evoluerende biochemische processen.

Bron: Engineersonline

Recente artikelen