Medicatiecheck hoort bij apotheker én huisarts

Array

CB018506Service Apotheek vindt dat de huisarts niet gepasseerd moet worden bij de medicatiecheck. De medicatiechecks die deze apotheekformule verzorgt, worden dan ook door de apotheker en huisarts samen uitgevoerd. Service Apotheek heeft hierover aparte afspraken gemaakt met zorgverzekeraar Achmea. Service Apotheek toont enig begrip voor het standpunt van de LHV en NHG. Deze huisartsenorganisaties lieten onlangs weten tegenstander te zijn van een ‘organisatorisch geïsoleerde’ medicatiecheck door de apotheker in opdracht van Achmea.

“De huisartsen voelen zich gepasseerd, en dat begrijpen we wel”, zegt Harry van den Brink, apotheker en farmaceutisch directeur van Service Apotheek. “Een goede medicatiecheck kan niet alléén door de apotheker worden uitgevoerd, maar evenmin alleen door de huisarts. Domeindenken is hier niet op zijn plaats, het gaat maar om één ding: het welzijn van de patient. Die patient is het beste gebaat bij een goed samenwerkende apotheker en huisarts, die zich samen buigen over zijn chronische medicatiegebruik.”

Hierin verschilt de medicatiecheck door Service Apotheek dan ook wezenlijk van medicatiechecks door andere apotheken. De (Service-) apotheker is dé geneesmiddelenspecialist en voert daarom op basis van zijn expertise
de medicatiecheck uit. De apotheker laat dit de patient weten. De resultaten bespreekt hij met de huisarts en, zo nodig, met de patient. Zo profiteert de patient optimaal van de specifieke expertise van zowel de huisarts als
de apotheker.

“Dit werkt in de praktijk gewoon het beste,” aldus Van den Brink. “Daarover zijn apothekers en huisartsen het eens.”

De medicatiecheck van Service Apotheek is een gestructureerde, kritische evaluatie met follow-up van het geneesmiddelengebruik bij mensen die meerdere geneesmiddelen tegelijk gebruiken. Belangrijkste doel is het verbeteren van de doelmatigheid en veiligheid van de medicatie die deze patienten gebruiken.

Bron: Service Apotheek

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen