Bijzondere operatietechniek voor 250ste keer toegepast in St. Elisabeth

Array

sextant2Binnen drie dagen na een rugoperatie zonder pijn naar huis. Dat lukt bij patienten die in het St. Elisabeth Ziekenhuis Tilburg worden geopereerd met een speciale operatietechniek: de sextant. Onlangs werd de 250ste patient behandeld volgens deze bijzondere methode.
Dat werd gevierd met een speciaal symposium. In het St. Elisabeth werd een operatie ‘live’ uitgezonden voor de aanwezigen in de aula van het ziekenhuis. Onder hen orthopedisch chirurgen en neurochirurgen uit het hele land.

Patienten met een kapotte tussenwervelschijf, bij wie de wervels met schroeven en staven aan elkaar zijn gezet, hadden vroeger na de operatie nog lange tijd veel pijn. Zij hadden een wond van 25 centimeter lang en dat zorgde voor veel spierschade en bloedverlies. Met de nieuwe ingreep, die computergestuurd wordt uitgevoerd, is een sneetje van minder dan twee centimeter op de rug van de patient alles wat aan de operatie herinnert.

Behandelplan
Mede vanwege de nabehandeling van de wond verbleven patienten vroeger minimaal tien dagen in het ziekenhuis. Nu kunnen ze op de derde dag naar huis, waardoor ze hun dagelijkse bezigheden sneller kunnen hervatten. Bovendien neemt het risico op infecties af.

De operatie maakt deel uit van een compleet behandelplan, waarbij naast de orthopedisch chirurgen ook neurochirurgen en fysiotherapeuten betrokken zijn.

De techniek wordt in het St. Elisabeth toegepast door Jan de Waal Malefijt en Carel Diekerhof. Het Elisabeth was tot voor kort het enige ziekenhuis in Europa dat deze methode toepaste, en heeft daar grote faam mee verkregen. Beide orthopedisch chirurgen geven wereldwijd workshops over de speciale operatietechniek. De instrumenten voor deze zogenoemde ‘minimaal invasieve operatiemethode’ werden ontwikkeld door het medisch technologiebedrijf Medtronic.

Bijschrift illustraties:

sextant1

Met de schroeven op precies de juiste plek wordt het beschadigde deel van de rug gestabiliseerd.

Bij de sextant techniek worden kleine incisies in de rug gemaakt, waardoor spieren rond de ruggengraat minimaal worden beschadigd.

sextant2

Bron: St. Elisabeth Ziekenhuis

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen