Internetcommunities voor artsen

0
227

In een besloten omgeving op internet leggen de artsen elkaar zeldzame kwesties voor.
stetoscope-usbHuisartsen en eerstelijnszorgverleners kunnen via internet samenwerken in collegiale sociale netwerken. Mijn MedNet is bijvoorbeeld handig voor intercollegiale consultatie. Ning.com is geschikt voor samenwerking op afstand.

Mijn MedNet
MedNet.nl heeft een nieuwe besloten community gelanceerd voor huisartsen en specialisten: Mijn MedNet. Mijn MedNet is alleen toegankelijk voor medici met een BIG-registratie. Je weet dus zeker dat je met collega’s van doen hebt. Leden van Mijn MedNet kunnen discussieren over medische kwesties, elkaar berichten sturen en binnen MedNet een eigen besloten groep beginnen. Op Mijn MedNet bouwt iedere deelnemer mee aan een vademecum; een database met medische kwesties. Het sociale netwerk is sinds 23 maart 2009 online en zit dus nog in de opstartfase. Mijn MedNet telt wel al 5.000 leden.Ning.com
Op de website Ning.com kan iedereen eenvoudig zijn eigen netwerk beginnen. Bijvoorbeeld om de meningen te peilen over een onderwerp, of voor een samenwerkingsproject. Zonder dat ‘vreemde ogen’ meelezen.
Je nodigt gericht mensen uit in je Ning-netwerk. Vervolgens kunnen de leden meediscussieren of -chatten over zelfgekozen thema’s. Bijvoorbeeld over multidisciplinaire COPD-zorg. Ning.com is handig als je precies weet met wie je via internet wil communiceren; bijvoorbeeld je partners in een samenwerkingsproject.  De leden van je netwerk hoeven niet BIG-geregistreerd te zijn.

Een voorbeeld van een (openbaar) Ning-netwerk is Health 2.0 van de RVZ. De RVZ is dit Ning-netwerk begonnen om de meningen te peilen over de mogelijkheden van e-health.

Sermo.com
In Nederland komen de sociale netwerken mondjesmaat op gang. Om te kijken wat er mogelijk is met collegiale sociale netwerken; een uitstapje naar de VS.In de VS bestaat er sinds 2006 Sermo.com, een succesvol netwerk voor huisartsen en specialisten in de VS. 15 procent van alle artsen is inmiddels lid van Sermo. In een besloten omgeving leggen de artsen elkaar zeldzame medische kwesties voor. Er staan al meer dan 30.000 discussies op Sermo.

Behalve discussieren over medische kwesties, kunnen de Sermo-leden elkaar ontmoeten op digitale Case Conferences, kunnen ze er accreditatie krijgen met online nascholing en kunnen ze de haarden van infectieziekten snel lokaliseren met een FluMonitor voor en door artsen.

Sermo.com is gratis voor de leden en werkt niet met advertenties of sponsors. De website wordt bekostigd met ‘alleen-lezen-abonnementen’. Kopers van deze abonnementen zijn bedrijven die geïnteresseerd zijn in wat er besproken wordt in de besloten artsengemeenschap, bijvoorbeeld farmaceutische bedrijven en verzekeraars. Zij kunnen overigens alleen lezen wát er geschreven is, niet door wie.

Wat werkt bij u?

De nieuwe praktijk zoekt voorbeelden van vernieuwing in de eerstelijnszorg. Laat zien wat in uw praktijk werkt en inspireer anderen.

Uw praktijkvoorbeeld

Bron: De nieuwe praktijk, een initiatief van de LHV, het NHG en het ministerie van VWS.