Jeugdzorg maakt kennis met Signs of Safety

veilig-opgroeienJeugdzorg in Nederland heeft tijdens een congres van de MO-groep op 27 maart kennis kunnen maken met de Australische preventieve benadering Signs of Safety. Deze oplossingsgerichte aanpak in de bescherming van kinderen kan op de lange termijn kindermishandeling en uit huis plaatsing voorkomen, zo blijkt uit de praktijk. De aanpak is op initiatief van TNO vertaald. Het boek Veilig opgroeien is inmiddels verschenen bij Bohn Stafleu van Loghum.

Veilig opgroeien / druk 1
Turnell, A. & Selden Edwards

Signs of Safety bevordert de samenwerkingsrelatie tussen ouders en hulpverleners

Na de vele positieve ervaringen in Australie wordt de nieuwe preventieve benadering Signs of Safety in acht landen toegepast. Met deze benadering kunnen hulpverleners in de jeugdzorg en kinderbescherming potentieel risicovolle situaties beoordelen en krijgen ze praktische handvatten voor het opbouwen van een samenwerkingsrelatie met de ouders. Uit de praktijk blijkt dat dit op de lange termijn kindermishandeling en uit huis plaatsing kan voorkomen. In Nederland wordt de benadering al bij twee Bureaus Jeugdzorg beproefd en uitgevoerd.
Het boek Veilig opgroeien voor hulpverleners in de jeugdzorg en kinderbescherming bevat een werkwijze voor de beoordeling van potentieel risicovolle situaties en praktische hands-on strategieen voor het opbouwen van een samenwerkingrelatie met de ouders. In negen hoofdstukken worden zowel het theoretische kader als de praktijkelementen van Signs of Safety uitgebreid behandeld. Dit praktijkboek laat zien hoe je deze benadering steeds kunt toepassen: van intake via onderzoek en beoordeling tot afsluiting van het dossier.

In Veilig opgroeien (oorspronkelijke titel Signs of Safety), wordt een nieuwe benadering in de bescherming van kinderen gepresenteerd. Hulpverleners in de jeugdzorg en kinderbescherming kunnen hiermee potentieel risicovolle situaties beoordelen en vinden hierin praktische hands-on strategieen voor het opbouwen van een samenwerkingrelatie met de ouders. Uit de praktijk blijkt dat dit op de lange termijn kindermishandeling en uit huis plaatsing kan voorkomen.

Er zijn weinig beroepsgroepen waarbij emotie zo’n grote rol speelt als bij hulpverleners in de jeugdzorg en de kinderbescherming. Logisch; het gaat immers om kwetsbare kinderen die bedreigd worden in hun ontwikkeling, of erger. Daarom heeft ook iedereen een oordeel over het werk van deze hulpverleners. Zij liggen vaak onder vuur: omdat ze wél ingrijpen of omdat ze níet ingrijpen. Het gevolg is dat hulpverleners steeds vaker risicomijdend gedrag vertonen – het beruchte Savanna-effect – dat tot meer uithuisplaatsingen van kinderen leidt.

De auteurs van Veilig opgroeien bieden een beter alternatief. Zij hebben in de praktijk vastgesteld dat samenwerking met het gezin de beste resultaten oplevert. In negen hoofdstukken worden zowel het theoretische kader als de praktijkelementen van Signs of Safety uitgebreid behandeld. Dit praktijkboek laat zien hoe je deze benadering steeds kunt toepassen: van intake via onderzoek en beoordeling tot afsluiting van het dossier.
Voor wie?

Veilig opgroeien is bedoeld voor hulpverleners van Jeugdzorg en de Kinderbescherming. Het boek is gebaseerd op ervaringen die in Australie zijn opgedaan. Hoezeer procedures, protocollen en wetten per land ook kunnen verschillen, het werk van de jeugdzorg en de kinderbescherming is overal ter wereld in principe hetzelfde. De benadering wordt inmiddels toegepast in acht landen. Ze is de norm geworden voor ‘good practice’.
Verbreding, verdieping, extra’s

Dit boek kwam tot stand op initiatief van TNO Kwaliteit van leven en met een bijdrage van Stichting Kinderpostzegels Nederland.

Bron:TNO & BSL

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen