Eén op de vijf patiënten zonder verwijzing naar oefentherapeuten Cesar en Mensendieck

Array

houding-therapieVan juli tot oktober 2008 maakte 19% van de patienten gebruik van de nieuwe mogelijkheid om zonder verwijzing van de huisarts naar een oefentherapeut Cesar of Mensendieck te gaan. Patienten benutten dus de nieuwe keuzevrijheid.

Jong en hoger opgeleid
Sinds 1 juli 2008 kunnen patienten terecht bij oefentherapeuten Cesar en Mensendieck zonder verwijzing van de huisarts. Van juli tot oktober maakte 19% van de patienten gebruik van deze nieuwe mogelijkheid. Vooral jonge, hoger opgeleide patienten vinden gemakkelijk zelf hun weg naar de oefentherapeut. Sinds de invoering van de zogenoemde ‘directe toegang oefentherapie’ zijn niet meer patienten aangemeld bij de oefentherapeut en zijn de klachten waarvoor patienten komen ongeveer gelijk gebleven. Er bestaan wel grote verschillen tussen praktijken. Deze zijn deels terug te voeren op de samenstelling van de wijk of buurt waar de praktijk is gevestigd. Daarnaast mogelijk ook op de bekendheid van de praktijk. Uit eerder NIVEL-onderzoek naar directe toegang bij fysiotherapeuten blijkt dat patienten eerder zonder verwijzing komen als zij de praktijk kennen. Minder acute klachten
Bij de oefentherapeut maken minder patienten gebruik van de mogelijkheid zonder verwijzing te komen dan bij de fysiotherapeut, waar een verwijzing al langer niet meer nodig is. Het aandeel patienten met acute klachten is bij de oefentherapeut lager dan bij de fysiotherapeut, juist deze patienten komen vaker zonder verwijzing. Daarnaast is oefentherapie Cesar en Mensendieck minder bekend. Sinds de invoering van de beleidsmaatregel die directe toegang mogelijk maakt, is bij de fysiotherapeuten het gebruik van de directe toegang blijven stijgen. Naar verwachting zal dit bij oefentherapeuten net zo gaan. Fysiotherapeuten blijken patienten die zonder verwijzing komen andere behandelingen te geven. De directe toegang lijkt zo van invloed op het type behandeling. Het is daarom belangrijk de effecten van de directe toegang bij oefentherapeuten ook op de langere termijn te volgen.

LiPZ
Het onderzoek is uitgevoerd met gegevens uit de Landelijke Informatievoorziening Paramedische Zorg (LiPZ). Dit is een landelijk representatief registratienetwerk waarin fysiotherapeuten, oefentherapeuten Cesar, oefentherapeuten Mensendieck en dietisten maandelijks gegevens aanleveren.

Bron: Nivel

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen