Digitaal handboek beschikbaar over gezondheidsonderwijs

jeugdStel dat je als student of scholier een presentatie moet houden over drugs. Of dat je als vader niet weet wat te doen met een zoon van dertien die bier drinkt. Of dat je als HAVO docent lessen voorbereidt over gezonde voeding.

Dan is er  sinds april de website Gezond Maakt Slim beschikbaar vol adviezen, tips, informatie en lespakketten over gezondheidsonderwijs op middelbare scholen en in het middelbaar beroepsonderwijs.

De website is geordend naar zeven gezonde leefstijlen die tezamen het woord BRAVIOS vormen: 1. veel Bewegen 2. niet Roken 3. matig Alcohol- en drugsgebruik 4. Vetarm en niet te veel eten 5. af en toe spelletjes doen op Internet 6. Ontspannen, zonder stress en pesten, door het leven gaan 7. genieten van je Sexualiteit.

Ook bevat de website leuke tips over het gezond inrichten van schoolpleinen (zonder rokers), kantines (met broodjes gezond) en schoolfeesten (zonder alcohol). Daarnaast gaat de website in op wetenschappelijk onderzoek over gezondheidsonderwijs: voor de effectiviteit van de meeste onderwijsmethoden bestaat wetenschappelijke bewijs.

Alleen voor het onderwijs over internetverslaving bestaat die niet: die heeft de WP zelf ontworpen. De website is te zien als een gratis, digitaal handboek over gezondheidsonderwijs en alles wat ermee samenhangt. Drs. Adriana de Graaf, drs. Roy Morsinkhof en drs. Marijn Backer zijn docenten van de Werkplaats Kindergemeenschap Kees Boeke (de WP) te Bilthoven en hebben de website ontworpen en vele eigen teksten geschreven.

De Utrechtse student geneeskunde Jetty Thiessen hielp hun daarbij. De genoemde docenten schrijven ook over hun ervaringen met het opzetten en uitvoeren van het BRAVIOS onderwijs dat nu sinds 2006 draait op de WP.

Docente De Graaf: het is een website van scholen voor scholen. Jeroen Crasborn is sociaal-geneeskundige en directeur Innovatie van AGIS ZORGVERZEKERINGEN. Dat bedrijf stelde een jaar geleden 15.000 euro beschikbaar om het digitale handboek te schrijven. Crasborn opende de website op 8 april tijdens het congres Recente Ontwikkelingen in het gezondheidsonderwijs in beleid, veld en onderzoek op middelbare scholen en het MBO in beleid, veld en onderzoek.

Dat vond plaats op het Prisma College te Breda en trok 140 deelnemers van GGD’en en middelbare scholen. De website is op drie manieren te vinden: 1. U surft naar www.wpkeesboeke.nl en zoekt naar de subpage Gezond maakt slim 2. U surft naar de website gezondeschool.wordpress.com 3. Je googled op Gezond maakt slim.

WP rector Henk Zijlstra is graag bereid het digitale handboek en BRAVIOS onderwijs op zijn school toe te lichten. Zijn emailadres is [email protected] .

Ga tijdens de Paasvakantie even langs deze prachtige website. Op www.integratedcare.nl tref je alle inleidingen aan van het genoemde congres. Doorklikken op presentaties van gehouden congressen.

Auteur: prof.dr. Guus Schrijvers
Hoogleraar Public health in het bijzonder Structuur en functioneren van de Gezondheidszorg
Julius Centrum voor Gezondheidswetenschappen
en Eerstelijnsgeneeskunde
Universitair Medisch Centrum Utrecht

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen