Leerlingen roken minder dankzij gezondheidsonderwijs

Array

roken-jeugdIn de workshop tijdens het congres over Recente Ontwikkelingen in het Gezondheidsonderwijs (zie berichten hierboven) is ook aandacht besteed aan het roken. Zesdejaars geneeskunde student Laura van Ooik heeft het rookgedrag in kaart gebracht bij de eerste drie klassen van de Werkplaats Kees Boeke.

Bij de tweede meting blijken meer scholieren te roken. De verklaring voor de toename van het aantal rokers is dat de leerlingen bij de tweede meting een jaar ouder zijn en met het ouder worden meer gaan experimenteren. VMBO leerlingen die bij de nulmeting relatief vaak bleken te roken (40%) rookten bij de tweede meting duidelijk minder (30%).

Uit het onderzoek blijkt dat de interventie (Smoke alert) het meeste effect heeft bij leerlingen die minder frequent roken. Vervolgonderzoek is nodig om de effectiviteit van de interventie preciezer aan te tonen. Hierbij is het van belang dat de resultaten vergeleken worden met die van controlescholen waar geen geïntegreerde aandacht wordt besteed aan gezondheidsonderwijs en die verschillen qua Sociaal Economische Status.

Voor aanvullende informatie over het congres en de workshop kunt u contact opnemen met Rob de Leeuw [email protected]. U treft de Power Point presentaties van het congres aan op www.integratedcare.nl doorklikken op presentaties van gehouden congressen.
Auteur: prof.dr. Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen