Vitaminepil niet altijd nodig

Array

pillen-vraag2Jongeren krijgen niet genoeg vitamines en mineralen binnen. Dat zou blijken uit een Europees onderzoek. Het probleem is niet met een simpel vitaminepilletje op te lossen. Met gezond eten krijg je veel meer voedingsstoffen binnen.

Veel mensen denken dat ze met het slikken van een vitaminepil hun dagelijkse hoeveelheid voedingsstoffen binnenkrijgen. Dat zou wel gemakkelijk zijn, maar helaas werkt dat niet zo. Regelmatig en gevarieerd eten is nog altijd de beste optie om alle voedingsstoffen binnen te krijgen die je nodig hebt. In je eten zitten veel meer voedingsstoffen dan in een (multi-) vitamine.

Bovendien werken vitaminepillen pas als je echt een tekort hebt. In Nederland lopen alleen bepaalde groepen mensen dat risico. Daarom adviseert het Voedingscentrum ouderen en kinderen tot 4 jaar om 10 microgram vitamine D per dag te slikken. Ook voor andere voedingsstoffen gelden adviezen voor specifieke doelgroepen.

Schoolkantine
Er wordt wel eens beweerd dat jongeren beter presteren op school als ze meer vitaminen binnenkrijgen. Dat is nog nooit bewezen en daar is meer onderzoek voor nodig. Wel is het aannemelijk dat gezonde voeding zorgt voor betere prestaties en dat leerlingen beter in hun vel zitten, letterlijk én figuurlijk. De schoolkantine is bij uitstek de plek is om jongeren te helpen een gezond eetpatroon te laten ontwikkelen. Het Voedingscentrum biedt ouders, leerlingen, scholen en de GGD middelen om daar wat aan te doen.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen