Longartsen trainen hun vaardigheid met de bronchoscoop

Array

brochoscopieDe afdeling longziekten en de IC volwassenen hebben eind maart twee cursussen bronchoscopie georganiseerd. Zowel specialisten als artsen in opleiding sloten hun cursus af met een simulatietraining. “We verwachten dat deze training binnen enkele jaren verplicht zal zijn.”

Linda Penninx  laat zien hoe het scopieren in zijn werk gaat, terwijl haar collega Bianca Vastenhout haar assisteert  artsen in opleiding volgden de eendaagse basiscursus bronchoscopie; aan de gevorderdencursus deden veertig mensen mee. Vooral die ‘advance course’ verliep volgens een heel nieuw concept, vertelt Linda Penninx, senior endoscopieverpleegkundige van de behandelkamer longziekten. “De deelnemende specialisten volgden een extra programma met bijdragen van chirurgie, nucleaire geneeskunde en radiotherapie. Bij mijn weten is het nooit eerder gebeurd dat andere specialismen worden betrokken bij een cursus voor longartsen. Zo weten de longartsen bijvoorbeeld welke informatie van belang is voor andere specialismen en andersom. Bij de behandeling is een goede uitwisseling van gegevens cruciaal.” Win-win platform
Ook vertegenwoordigers van de research-industrie namen deel aan de gevorderdencursus. “Wij noemen dat een win-win platform. De industrie leert op die manier waar longartsen mee bezig zijn en tegen welke onderzoeksgrenzen ze aanlopen. Bedrijven kunnen die kennis uit de praktijk gebruiken bij het ontwikkelen van nieuwe apparatuur. Op hun beurt hebben de vertegenwoordigers van de industrie verteld over de nieuwe ontwikkelingen die er al zijn, zodat artsen zich daar beter op kunnen voorbereiden.”
Beide cursussen zijn afgesloten met een simulatietraining. Volgens Penninx hebben de deelnemers daar veel aan gehad. “Het bijzondere van zo’n simulatie is, dat je snel vergeet dat het om een pop gaat. Een verpleegkundige vertelt wat de ‘patient’ mankeert. De pop ademt en praat, dus je stapt direct in de rol die je in de dagelijkse praktijk ook vervult. Op een de pop kun je alle mogelijk scenario’s naspelen. Hoe manoeuvreer je de bronchoscoop, hoe communiceer je met elkaar? Onze gedachte is, dat simulaties over een paar jaar verplicht zullen worden voor je echt een operatie mag doen. Voor de artsen in opleiding is de cursus hoe dan ook een belangrijke aanvulling van hun basiskennis.”

Vier keer per jaar
Het is de bedoeling dat de basiscursus bronchoscopie voortaan vier keer per jaar wordt gegeven. De cursus voor gevorderden moet eerst nog worden geevalueerd met alle betrokkenen. “We verwachten echter dat ook die volgend jaar nog een keer wordt gehouden.”

Jeroen Kleijne
Bron: Tracer

Recente artikelen