Sociale netwerken: Schadelijk of nuttig?

Susan Greenfield, Oxford neurowetenschapper vreest voor jonge hersenen
e-health1Hyves, Facebook en  Twitter zouden bij regelmatig gebruik bij jonge kinderen kunnen leiden tot onomkeerbaar misgroei in de hersenen. Susan Greenfield van de Universiteit van Oxford en directrice van de Royal Institution (soort borrel club voor Britse wetenschappers) is bang dat de kant en klare sociale netwerken tot vervreemding en onvermogen tot contact maken zouden leiden. Ook enkele Amerikaanse wetenschappers zijn in de materie gedoken en beweren dat de informatiestroom op Twitter te snel voor het brein kan zijn, waardoor de berichtjes niet gecheckt worden op hun morele waarde, zo meldt CNN.

Het onderhouden van contacten via sociale netwerk sites zou kinderen op den duur ego centrisch maken. Netwerken op internet leidt er ook toe dat kinderen minder lang hun aandacht vast kunnen houden en dat ze gewend raken aan directe behoeftebevrediging. Dat kan op den duur schadelijk zijn voor de emotionele ontwikkeling van jonge surfers, beweren de onderzoekers. Berichten volgen elkaar snel op je kan de informatie niet altijd volledig verwerken en dat zou gevolgen hebben voor de moraal”, zegt onderzoeker Maria Helen Immordino-Yang, wetenschappers van de University of Southern California. Het rapport wordt volgende week gepubliceerd  in Proceedings of the National Academy of Sciences Online Early Edition. Zij onderzoeken hoe vrijwilligers reageerden op real-life stories en laat de vrijwilligers bepalen hoe vaardigheid en mededogen voor fysieke of sociale pijn een rol spelen in het gebruik van Twitter. (IReport.com: Growing Pains voor Twitter, Facebook?)Met behulp van een MRI scan van de hersenen werd onderzocht hoe mensen emoties verwerken en fysiek reageren op snelle berichten van uiteenlopende aard. Voor sommige vormen van denken, vooral morele besluitvorming over andere mensen van de sociale en psychologische situaties, moeten we zorgen voor voldoende tijd en hebben die emoties tijd nodig om te verwerken,” zei Immordio-Yang. Ze zei dat de studie vragen oproept over de emotionele lasten, vooral voor jonge mensen, van afhankelijkheid van een continue stroom van krantenknipsels van TV en online-feeds zoals Twitter.

Toch is internet ook heel posotief voor de gezondheid. Het gebruik van inter net ten behoeve van eHealth, neemt een enorme vlucht. Steeds meer mensen laten een specialist in het ziekenhuis meekijken via de webcam, komen via het internet succesvol van een verslaving af of mailen, skypen of MSN-en met hun huisarts. Dat signaleren deskundigen van de Universiteit Twente en het Trimbos-instituut, schrijft Sp!ts. De populariteit van eHealth heeft ook de zorgverzekeraars bereikt, zij nemen internetbehandelingen steeds vaker in hun pakketten op.

Recente artikelen