Aantal alcoholcomas bij kinderen toegenomen

Array

comazuipenSpoedeisende hulp in 2008 voor 337 kinderen met alcoholvergiftigingUtrecht – 16 / 4 / 2009In 2008 zijn 337 kinderen met spoed opgenomen in een ziekenhuis na overmatig alcoholgebruik. Dat is volgens de registratie van kinderartsen 13% meer dan in 2007 (297 kinderen). De gemiddelde leeftijd van de comadrinkers is in 2008 15 jaar, iets jonger dan in 2007 (15,3). Het betreft bijna evenveel meisjes (48%) als jongens (52%). Het jongste slachtoffer is 11 jaar. Het gemiddelde BAG (bloedalcoholgehalte) van de opgenomen kinderen bedraagt 1,9 promille, vergelijkbaar met de hoeveelheid alcohol van ongeveer 10 standaardglazen. .
De registratie van de alcoholvergiftigingen is een initiatief van de Nederlandse Stichting voor Kindergeneeskunde (NSCK), TNO Kwaliteit van Leven, het Reinier de Graaf Gasthuis te Delft, STAP (Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid) en de Universiteit Twente, afdeling Communicatiewetenschap.
De gegevens zijn aangeleverd door 60 verschillende ziekenhuizen.

Coma-slachtoffers zijn doorsnee jongens en meisjes.
Uit de gegevens van het opleidingsniveau, schoolprestaties en de gezinssituatie blijkt dat de opgenomen kinderen een doorsnee vormen van de Nederlandse bevolking.
De meeste kinderen volgen het VMBO (46%);daarna volgt HAVO (21%) en het VWO (14%). De schoolprestaties (gemeten naar het percentage zittenblijvers) lijken normaal. Ongeveer 80% woont bij beide ouders en 20% bij een gescheiden ouder. De meeste kinderen zijn van Nederlandse afkomst (84%).
Nico van der Lely, kinderarts te Delft en initiatiefnemer van de poliklinieken jeugd en alcohol voor jonge alcoholslachtoffers: Comadrinken komt in de beste families voor. Wat meespeelt is dat drankjes die jongeren lekker vinden niet duur en zoet zijn en gemakkelijk beschikbaar zijn.

Indrinken thuis, daarna doordrinken in de horeca
De meeste kinderen (57%) komen s nachts of s avonds (35%) in het ziekenhuis terecht. Het gemiddelde beeld is dat eerst thuis of bij vrienden wordt gedronken. Bijna de helft van de opgenomen jongeren drinkt de tweede helft van de avond alcohol in de horeca. Het gaat dan meestal om een combinatie van zoete mixdranken en sterke drank.
De kinderartsen constateren een gemiddeld bloedalcoholgehalte van 1,9 promille (ongeveer 10 glazen). Het promillage loopt uiteen van 0,3 promille (2 tot 3 glazen) tot 5,5 promille (tenminste 30 glazen). In 2007 bedroeg het hoogst gemeten promillage nog 4,3 promille. Gemiddeld zijn de jongeren bijna 3 uur (2 uur en 55 minuten) buiten bewustzijn met uitschieters tot 24 uur.

Van der Lely: Het is een raadsel dat jongeren een promillage van boven de 5 overleven; zelfs voor volwassenen praten we dan in de praktijk over een potentieel dodelijke dosis.

Bron: STAP

www.alcoholpreventie.nl
www.alcoholreclame.nl
www.alcoholenopvoeding.nl
www.alcoholenzwangerschap.nl
www.alcoholbeleid.nl

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen