Glaxo en Pfizer samen in strijd tegen aids

Array

gsk-aids-pfizerDe farmabedrijven GlaxoSmithKline en Pfizer gaan hun divisies voor de ontwikkeling van medicijnen tegen het hiv-virus samenvoegen. De nieuwe gecombineerde onderneming zal bijna een vijfde van de markt voor aidsmedicijnen in handen hebben, zo hebben Glaxo en Pfizer donderdag meegedeeld.Het daarvoor nieuw op te richten bedrijf komt voor 85 procent in handen van het Britse Glaxo, het Amerikaanse Pfizer krijgt de resterende 15 procent. Dat hebben de bedrijven donderdag bekendgemaakt.Het HIV-virus kan pas jaren na besmetting het afweersysteem aantasten waarna de besmette persoon aids krijgt. Met de te ontwikkelen medicijnen hopen Glaxo en Pfizer het HIV-virus zodanig te bestrijden dat het niet uitmondt in aids.

Elf producten
Het nieuwe bedrijf zal volgens Glaxo en Pfizer bijna een vijfde van de markt voor aidsmedicijnen in handen hebben met in eerste instantie elf producten. De bedrijven verwachten met de bestaande portefeuille een omzet van 1,6 miljard pond sterling te halen, gebaseerd op de resultaten van vorig jaar. Naast de bestaande producten zitten er zes medicijnen in de ontwikkelingsfase, waarvan vier in een vergevorderd stadium. Dominique Limet, afkomstig van Glaxo, is de beoogde bestuursvoorzitter van het nieuwe bedrijf.

Vanwege de benodigde investeringen in het op te richten bedrijf, waarvan de omvang niet bekendgemaakt is, verwacht Glaxo volgend jaar 1 a 2 procent minder winst per aandeel, gevolgd door nog eens 1 procent in 2011. Pfizer verwacht een geringe bijdrage in die jaren omdat het een kleinere investering doet. De oprichting wordt naar verwachting aan het eind van dit jaar voltooid.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen