NZa: deel revalidatiezorg kan uit AWBZ

Array

rolstoelDe bekostiging van de revalidatiezorg van verpleeghuizen aan patienten na een ziekenhuisopname kan overgeheveld worden van de AWBZ naar de Zorgverzekeringswet (Zvw). Deze overheveling moet leiden tot meer continuïteit in de zorg. Door een intensievere revalidatie en adequate zorg in de thuissituatie wordt de opnameduur voor patienten korter. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) onderzocht op verzoek van VWS hoe de overheveling van somatische revalidatiezorg van AWBZ naar Zvw zou kunnen plaatsvinden. De NZa concludeert dat de overheveling van AWBZ naar Zvw van zorg die verpleeghuizen bieden na een ziekenhuisopname per 2012 mogelijk kan zijn. De continuïteit van zorg, meer klantgerichtheid en een kortere opnameduur is in het belang van de consument.

Het tussenadvies van de NZa over de manier waarop de somatische revalidatiezorg van de AWBZ kan worden overgeheveld naar de Zorgverzekeringswet sluit aan bij het advies dat de Sociaal Economische Raad (SER) eerder over de toekomst van de AWBZ heeft uitgebracht. Volgens dat advies moet de uitvoering van de AWBZ de komende jaren fors worden verbeterd om de kwaliteit van de zorg te verhogen, de kosten beheersbaar te maken en het financiele draagvlak te garanderen. De NZa heeft specifiek gekeken naar de manier waarop de somatische revalidatiezorg kan worden overgeheveld, wat de voordelen zijn en wat de risico’s. Het belang van de consument staat hierbij voorop.Een bekostiging op basis van losse prestaties op korte termijn is de beste mogelijkheid. Deze overheveling is relatief eenvoudig vergeleken met inpassing in ziekenhuis-dbc’s of revalidatie-dbc’s.

De NZa verwacht dat DBC-onderhoud in staat is om een dergelijke bekostiging vanaf 2012 mogelijk te maken. De voor de overheveling benodigde gegevens over de betrokken budgetten, zijn dan ook beschikbaar.

Bijlage:

  • Uitvoeringstoets Somatische Revalidatiezorg – download

Bron: NZa

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen