Onbedoeld hersenschade door lood in de kraan

Meer dan 2 miljoen kinderen in Nederland krijgen via kraanwater het schadelijke waterkraanmetaal lood binnen. Drinkwaterkranen zijn gemaakt van een metaallegering waarin lood is verwerkt. Hierdoor geeft de kraan deeltjes zware metalen af aan het water. Vooral voor kinderen tot 10 jaar is lood schadelijk voor onder andere de ontwikkeling van de hersenen.

Het drinkwater in Nederland is schoon, totdat het door de kraan komt en geconsumeerd wordt. Voor kinderen tot 10 jaar heeft lood schadelijke gevolgen voor de hersenen. De aanmaak van rode bloedlichaampjes stagneert door teveel lood in het bloed. Deze rode bloedlichaampjes zorgen voor het transport van zuurstof naar de hersenen. Dat transport komt dus in gevaar bij een te hoog gehalte lood in het bloed. Bij jonge kinderen zijn de hersenen nog volop in ontwikkeling, daarom zijn voor hen de schadelijke gevolgen extra groot.

Gevolgen
Lood heeft geen positieve werking voor het menselijk lichaam. Elk aandeel lood in het bloed is teveel. In de afgelopen tientallen jaren is al hard gewerkt om de aanwezigheid van lood in het milieu te verminderen, door bijvoorbeeld het invoeren van loodvrije benzine. Maar uit onderzoek blijkt dat de kleine hoeveelheden lood die kinderen binnenkrijgen, al invloed kunnen hebben op kennisvaardigheden. Denk hierbij aan rekenkundige vaardigheden, lezen en het korte termijn geheugen. Lood veroorzaakt een subtiele hersenbeschadiging. Dat leidt tot onder andere verminderde intelligentie, leerproblemen, spraakstoornissen en hyperactiviteit.

Lood in de kraan
De reden dat lood wordt gebruikt in het produceren van kranen, is dat lood nodig was om het metaal bewerkbaar te maken. In regelgeving die de overheid heeft opgesteld, staat dat het aandeel lood maximaal 3 tot 3,5% mag zijn. Uit onderzoek blijkt dat dit percentage veelal de normen voor de drinkwaterkwaliteit overschrijdt. Deze normen houden onder andere in, dat drinkwater niet meer dan 10 ug/l lood mag bevatten. Vanuit de overheid is er geen controle op deze aantallen. Duidelijk is dat met dit percentage lood in de metaallegering teveel lood in het kraanwater terecht komt. Met alle schadelijke gevolgen van dien.

De gezonde kraan
Sinds kort heeft de industrie de mogelijkheid om drinkwaterkranen te produceren zonder lood. Hierdoor krijgen consumenten nauwelijks lood binnen via het drinkwater. Het risico op schadelijke gevolgen door teveel lood in het bloed van kinderen neemt af. Meer informatie over de gezonde kraan is te vinden op www.loodvrijekraan.nl.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl