Subsidie voor telezorg bij zwangeren

Array

telezorgDe provincie Groningen geeft subsidie voor twee innovatieve projecten in de zorg vanuit het Innovatief Actieprogramma Groningen (IAG2). Het gaat om een project waarbij vrouwen met een risicovolle zwangerschap vanuit huis gecontroleerd kunnen worden. Het tweede project ontwikkelt een methode waarbij met behulp van licht op de huid vroegtijdig kan worden opgespoord of iemand een verhoogd risico loopt op hart- en vaatziekten. Het IAG2 is een subsidieprogramma voor experimentele projecten die een impuls geven aan de innovatiekracht van deze provincie.

Telezorg bij zwangeren
Het Martini Ziekenhuis en Curit B.V. uit Kropswolde ontvangen EUR 169.605 voor het ontwikkelen en testen van apparatuur waarmee zwangeren met een risicovolle zwangerschap via telezorg gecontroleerd kunnen worden. Het gaat om zwangerschappen met een vergrote kans op complicaties bij moeder of ongeboren kind, bijvoorbeeld wanneer de moeder diabetes of een veel te hoge bloeddruk heeft. Deze zwangeren moeten vaak ver voor de uitgerekende datum meerdere malen per week naar het ziekenhuis voor controle. In dit project wordt apparatuur ontwikkeld waarmee de doelgroep thuis ondermeer de bloeddruk, gewicht, hartslag en bloedsuiker kunnen meten. Daarmee kan de zwangere zo lang mogelijk thuis in de gezinssituatie blijven en is het tevens kostenbesparend voor de gezondheidszorg.

Hart- en vaatziekten opsporen
DiagnOptics Technologies BV. en het Universitair Medisch Centrum Groningen ontvangen EUR 246.741 subsidie voor het ontwikkelen van een medisch apparaat, de handheld AGE reader. De handheld AGE reader leest door het verlichten van de huid de hoeveelheid aanwezige AGE’s ( “Advanced Glycation Endproducts”) en kan zo een inschatting maken op het risico dat iemand loopt op hart- en vaatziekten.

De bestaande methoden zijn invasief (patient ondergaat operatieve ingreep), kostbaar, niet toegankelijk voor een brede groep en daarmee niet geschikt voor primaire preventie. Het vroegtijdig opsporen van hartvaataandoeningen kan bijdragen aan een betere behandelingsmethode en daarmee een daling van ziekte en sterfte. Dit levert een groot gezondheidsvoordeel op en daarmee een besparing op de gezondheidszorg.

Innovatie voor economische groei
De provincie ziet innovatie als een voorwaarde voor economische groei, duurzame ontwikkeling en een hogere welvaart. Het eerste IAG-programma, dat van 2005 tot 2007 liep, was een groot succes. Bijna 30 projecten zijn uitgevoerd. De subsidies zijn bestemd voor projecten binnen de thema’s life sciences, creatieve industrie, innovatie in de zorg en transsectorale innovatie. Het IAG-2 programma loopt van 2008 tot 2010.

Financiering IAG
SNN levert naast de provincie ook een bijdrage aan deze innovatieve projecten (uit het Operationeel Programma Noord) – voor de uitvoering van dit programma (2007-2013) ontvangt het SNN financiele middelen uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) in Brussel. Het innovatief actieprogramma loopt ook in de provincies Drenthe en Friesland.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen