De moleculaire biologie van non-Hodgkin lymfomen

Array

Margit Schraders onderzocht de genomische afwijkingen bij verschillende typen non-Hodgkin lymfomen.
onderzoekIn het mantelcellymfoom zijn de chromosomale deleties en duplicaties geïdentificeerd met behulp van een genomische array. Verscheidene bekende chromosomale afwijkingen zijn niet alleen bevestigd, maar konden zelfs worden verkleind en daarnaast werden ook ‘nieuwe’ veranderingen geïdentificeerd. Door integratie van genomische en expressie-array-analyse werden genen geïdentificeerd binnen de regio’s van chromosomale winst en verlies die een bijkomende verandering in mRNA-expressie vertonen.

Het lymfoblastair lymfoom (LBL) is een van de meest voorkomende non-Hodgkin lymfomen bij kinderen. In de huidige classificatie van de World Health Organisation wordt LBL beschouwd als dezelfde ziekte als acute lymfatische leukemie (ALL). Het is echter onduidelijk of de genetische basis van LBL en ALL in kinderen aan elkaar gelijk is. Schraders voerde een genoomwijde analyse van DNA-veranderingen uit in LBLs bij kinderen. Deze data laten zien dat LBL en ALL bij kinderen vergelijkbare genomische afwijkingen vertonen.

Verder is de biologische achtergrond van een opmerkelijk type folliculair lymfomen onderzocht.

Curriculum vitae
Margit Schraders (Doetinchem, 1978) studeerde Hoger Laboratorium Onderwijs, richting Biochemie, in Nijmegen. Ze was vanaf 2003 werkzaam als junioronderzoeker bij de afdeling Pathologie van het UMC St Radboud op het door de Europese Unie gefinancierde project “Molecular characterisation and identification of biological risk factors in mantle cell lymphoma”. Sinds december 2007 werkt ze als wetenschappelijk onderzoeker op de afdeling KNO van het Radboud waar zij onderzoek verricht naar erfelijke doofheid.
Promovendus/a

mw. ing. M. Schraders
Proefschrift

The molecular biology of B-cell non-Hodgkin lymphomas. A study into genomic characteristics of Mantle cell, Lymphoblastic, and Follicular lymphomas
Promotor(es)

prof. dr. J.H.J.M. van Krieken
Copromotor(es)

mw. dr. P.J.T.A. Groenen
Datum

vrijdag 17 april 2009
Tijd

13.00 uur
Locatie

Radboud Universiteit, Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2

Bron: UMC St Radboud

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen