Kinderen nooit meer bang voor het ziekenhuis

teddybearhospitalHet jaarlijkse Teddy Bear Hospital vindt in Leiden plaats op 20 tot en met 23 april op het terrein van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Gedurende deze dagen zullen bijna 900 kleuters met hun zieke knuffelbeesten langskomen. Ruim 100 studenten Geneeskunde springen in de rol van knuffelbeestarts, voor hen is de omgang met kinderen een leerzame ervaring.Veel kinderen hebben last van ‘witte-jassenangst’. De wereld van witte jassen en stethoscopen is voor hen een onbekende. Als ze toch in aanraking komen met arts en ziekenhuis is dat vaak beangstigend. Het Teddy Bear Hospital wil deze angst verkleinen door het nabootsen van een ziekenhuis waar kleuters van 4 tot 7 jaar met hun knuffeldier naartoe komen. De kleuters, afkomstig van verschillende scholen in Leiden en Oegstgeest, mogen zelf bedenken waar hun knuffelbeest voor behandeld moet worden.

De knuffeldier-huisartsen zullen in een vraaggesprek met de kleuter achterhalen wat er mis is met de knuffel. Daarna wordt het knuffelbeest doorverwezen naar een knuffelchirurg, knuffelradioloog of knuffelgipsmeester. Studenten Geneeskunde willen hiermee de kinderen kennis laten maken met de gezondheidszorg en het kind laten ervaren dat het werk van de dokter hun zieke knuffel weer op de been kan helpen.

Initiatief van studenten Geneeskunde
Het Teddy Bear Hospital is een project van International Federation of Medical Students’Associations (IFMSA). IFMSA-NL is een internationale medische studentenvereniging die zich richt op ‘global health’ en alles wat daarop van invloed is, zoals volkgezondheid, medisch onderwijs, seksuele gezondheid en mensenrechten. Het Teddy Bear Hospital vindt jaarlijks in meerdere universitair medische centra in Nederland plaats.

Bron: LUMC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen