‘Problemen in verpleeghuizen zijn geen incidenten’

verpleeghuisDat er in Nederland nu zelfs verpleeghuisartsen zijn die de slechte kwaliteit niet meer voor hun rekening willen nemen is een veeg teken. Een teken dat er geen fatsoenlijke zorg wordt gegeven.” Dat zei Kamerlid Renske Leijten in het spoeddebat over de kwaliteit van de zorg in verpleeghuizen. Leijten: “En weer blijven de regeringspartijen en de VVD volhouden dat het om incidenten gaat. Zo worden problemen niet aangepakt, maar weggemoffeld.”

Het debat werd gevoerd naar aanleiding van het bericht dat drie verpleeghuisartsen uit Amsterdam hun baan hadden opgezegd omdat zij geen verantwoording meer konden nemen voor de slechte zorg. Zij verklaarden in Trouw dat er mensen onnodig waren gestorven.

Leijten: “En natuurlijk hoor je weer de langspeelplaat van de bestuurders dat de problemen inmiddels zijn opgelost. Net als na het sterfgeval in de isoleercel in de psychiatrie. Net als na de vastgoedschandalen bij een gehandicapteninstelling. Diezelfde bestuurders die verklaarden dat zij niet eerder van de problemen hadden gehoord.”

Leijten stelde in het debat voor om de inspectie te verbeteren. “Het is van groot belang dat als men een melding doet over slechte zorg, dat de melders dan ook horen wat hun melding heeft opgeleverd. Want juist het melden bij de inspectie is een belangrijk instrument als er in de zorginstellingen geen gehoor wordt gegeven aan de klachten.”

Personeel in instellingen geeft aan dat het ‘niet wordt gewaardeerd’ wanneer men een melding doet bij de inspectie over de kwaliteit van de zorg. Leijten: “Er heerst een zwijgcultuur, er wordt gedreigd met ontslag als je klaagt. Dat is funest voor de zorg. We moeten er voor zorgen dat via een klokkenluidersregeling melders beschermd worden tegen ontslag. Het teruggeven van vertrouwen aan het personeel is hoog nodig.”

Bron: SP

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen