Huisartsenkliniek als antwoord op de vergrijzing

Array

zeeuwse-damesIn het snel vergrijzende Zeeland bestaat een decentrale ziekenhuisafdeling; de ZorgSaam Kliniek op het snijvlak van huisartsen-, ziekenhuis- en verpleeghuiszorg. Huisartsen uit de regio kunnen er zelf patienten opnemen en behandelen.In de huisartsenkliniek in Hulst verblijven patienten die te gezondheid zijn voor het ziekenhuis en te ziek voor thuis. Het gaat vaak om hoogbejaarde patienten die moeten herstellen van ziekte, trauma of een ziekenhuisingreep. Huisartsen kunnen er zelf patienten opnemen en behandelen.

Vertraagd herstel
De kliniek ligt op het terrein van het verpleeghuis en is verbonden aan het ziekenhuis in Terneuzen. Er werken twee zorgsaamhuisartsen, een verpleeghuisarts en verpleegkundigen. De huisartsen lopen dagelijks visite bij hun patienten: patienten van de huisartsenkliniek en de patienten op de zogenoemde ‘low cure-afdeling’. In de low cure-afdeling liggen patienten die vertraagd herstellen en waarschijnlijk binnen twee weken naar huis kunnen.

2e en 3e lijn
De verpleeghuisarts in de kliniek zorgt voor de AWBZ-patienten en voor ouderen die langer dan veertien dagen over hun herstel doen. De verpleeghuisarts fungeert als consulent voor de huisartsen.
Medisch specialisten, zoals een internist, neuroloog, dermatoloog en een chirurg, zijn op afroep beschikbaar. Verpleegkundigen leggen infusen aan en geven perinatale voeding.

Meer samenwerking

De samenwerking tussen huisartsen, verpleeghuisartsen en het ziekenhuis leidt tot meer samenwerking. Zo is de verpleeghuisarts in januari 2008 gestart met spreekuren in huisartsenpraktijk Pallion in Hulst. Ook heeft Pallion een multidisciplinair preventief ouderenspreekuur opgezet: via zoekcriteria in het huisartseninformatiesysteem van Pallion worden fragiele ouderen gedetecteerd en opgeroepen voor het preventieve spreekuur.

Bron:De nieuwe praktijk

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen