Imams moeten vertellen dat autisme geen straf van God is’

Array

autisme_symboolDeze week in Psy een artikel over autisme en islam. Voor veel Turkse en Marokkaanse ouders met een autistisch kind is de handicap een taboeonderwerp. De sociale omgeving begrijpt de aandoening niet waardoor de oorzaak bij de ouders gelegd wordt. Schaamte en schuldgevoel zorgen ervoor dat zij zich afsluiten voor hulp. Imams moeten vertellen dat autisme geen straf van God is.

Omdat er weinig bekend is over de doelgroep allochtone gezinnen en autisme, is Stichting Ovaal gestart met het project Samen Verder. Het project heeft een verkennend karakter en is erop gericht om ook allochtone ouders te betrekken bij bestaande initiatieven van en voor ouders met een autistisch kind.

De ouders van een autistisch kind ervaren vaak grote obstakels als zij voor hun kind op zoek gaan naar de juiste diagnose en een adequaat behandelingsplan. Hoewel de ouders in het algemeen al snel door hebben dat er iets met hun baby aan de hand is, kan het jaren duren voordat er een diagnose is en een passende opvang. Voor ouders met een andere culturele achtergrond zijn de obstakels zo mogelijk nog groter. Uit onderzoek is gebleken dat artsen bij een vermoeden van autisme geneigd zijn deze diagnose bij autochtone kinderen eerder te stellen dan bij allochtone kinderen. Men schrijft bijvoorbeeld bepaalde gedragingen van het kind eerder toe aan de opvoedingscultuur. Ook vinden artsen het moeilijk om ‘autisme’ goed uit te leggen aan migrantenouders, die het al gauw interpreteren als een psychiatrische aandoening. Dit betekent dat het voor deze gezinnen nog langer duurt voordat er een passende diagnose en behandeling komt. Samen Verder is een ondersteuningsproject voor Turks-Nederlandse en Marokkaans-Nederlandse ouders met een autistisch kind. Het project is in het leven geroepen om inzicht te krijgen in hun specifieke steunbehoeften en om na te gaan of er aanpassingen nodig zijn in de reeds bestaande ondersteuning van ouders met een autistisch kind om deze groep ouders erbij te kunnen betrekken. Er is gekozen voor Turks-Nederlandse en Marokkaans-Nederlandse ouders omdat zij behoren tot de grootste groepen migranten in Nederland. En vaak moeten opboksen tegen de dogma van het geloof.

De resultaten en opgedane ervaringen binnen het project zullen beschreven worden en gebundeld worden in een boekje. Op deze manier kan de opgedane kennis ook op andere locaties worden gebruikt. Met deze verheldering van het perspectief van deze groepen ouders hopen we een bijdrage te leveren aan de vitaliteit onder hen.

Bron: Psy.nl & Stichting Ovaal

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

2 thoughts on "Imams moeten vertellen dat autisme geen straf van God is’"

  1. In het artikel wordt niet meer verwezen naar de titel. Dat komt een beetje raar over, eerlijk gezegd.
     
     

  2. Redactie Medicalfacts/Janine Budding

    @ Naas,

    Bedankt voor de tip. We hebben het artikel inmiddels aangepast naar aanleiding van je suggestie.

Comments are closed.

Recente artikelen