Door de mens gemaakte omgeving stimuleert evolutie schimmels

0
239

schimmels1Montarop Sudhadham onderzocht de veronderstelling dat nieuwe, door de mens gemaakte, milieus kansen bieden voor aanpassing van schimmels die vervolgens een evolutie doormaken die in de natuur nooit plaatsgevonden zou hebben. De moderne mens creeert als het ware nieuwe, mogelijk virulente genotypen (de volledige erfelijke informatie over de eigenschappen van een organisme). Begrip van de oorzaken van deze evolutie biedt de mogelijkheid de bron van de problemen aan te pakken met maatregelen die de evolutie een andere kant op sturen met minder gevaar voor de mens. Voorbeelden kennen we van virussen en bacterien die asymptomatisch op dieren voorkomen, zoals het SARS-, Ebola- en Hantavirus. Sudhadham stelt dat het steeds duidelijker wordt dat veroorzakers van infectieziekten vanuit reservoirs in de natuurlijke omgeving kunnen komen, waar ze relatief onschuldig kunnen zijn. Ze laat zien dat de mens mogelijkheden voor adaptatie en voor het toenemen van virulente genotypen heeft gecreeerd. Artificiele omgevingen kunnen de evolutie stimuleren en pathogene genotypen doen opkomen die anders niet ontstaan zouden zijn. Een van de praktische implicaties is de noodzaak om protocollen voor hygiene en preventie voor openbare badgelegenheden op te stellen.

Woensdag 22 april 2009, 10:00 uur

Promotie

Mw. M. Sudhadham/ Biologie

Exophiala dermatitidis: an opportunistic pathogen emerging from the tropical rainforest

Promotor

dhr. prof. dr. G.S. de Hoog en dhr. prof. dr. S.B.J. Menken

Locatie

Singel 411
1012 WN  Amsterdam