Analyse van rontgendiffratiedata verbeterd

Array

rontgendiffractieIn dit onderzoek richtte Chini Xian zich op het verbeteren van de kwantitatieve analyse van data verkregen door middel van röntgendiffractie aan kristallen. De met zo’n experiment verkregen data worden gebruikt om de driedimensionale structuur van chemisch of biologisch interessante verbindingen op te helderen. De driedimensionale structuur is essentieel voor het ontwikkelen van medicijnen. In dit proefschrift wordt de ontwikkeling van de integratiemethode EVAL15 beschreven.

Röntgendiffractie is een techniek om de structuur van vaste stoffen te bepalen. Als de techniek op kristallen wordt toegepast (een kristallografische techniek) kan daarmee de kristalstructuur zeer nauwkeurig worden bepaald. De techniek wordt gebruikt voor de bepaling van de structuur van mineralen, eenvoudige en minder eenvoudige organische verbindingen zowel als eiwitten. Men kan de röntgendiffractie zien als de nauwkeurigste microscoop die er op dit moment (2003) bekend is. Waar echte microscopen (bijvoorbeeld met behulp van Atomic force microscopie) inmiddels net in staat zijn om individuele atomen te zien, kan met röntgendiffractie de positie van de atomen nog 100-1000 maal nauwkeuriger worden bepaald.

Röntgenkristallografie is de belangrijkste methode om de moleculaire structuur van eiwitten en andere biopolymeren te bepalen. Zo was bijvoorbeeld de dubbele-helix structuur van DNA afgeleid uit een diffractie experiment. Diffractiepatronen van biologisch belangrijke moleculen zijn zeer complex, en er zijn andere rekentechnieken nodig om de structuur van deze grote moleculen op te lossen. Ook wordt vaak gebruikgemaakt van synchrotrons als bron voor de röntgenstraling, omdat ze door een veel grotere intensiteit dan andere bronnen kunnen worden gebruikt voor veel kleinere en zwakker verstrooiende kristallen.

De structuur van eiwitten wordt in de farmacie gebruikt om het mechanisme van eiwitten te kunnen begrijpen, en om in te kunnen grijpen in de werking als dat nodig is om een ziekte te kunnen bestrijden.

20-04-2009, 12:45 uur , Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht. Chini Xian, Scheikunde Proefschrift: Accurate diffraction data integration by the EVAL15 profile prediction method (Application in chemical and biological crystallography) Promotor 1: Prof.dr. P. Gros Copromotor 1: Dr. L.M.J. Kroon-Batenburg

Bron: UU

Recente artikelen