Informatiebeveiliging binnen de zorg

Stephen Midgley, Senior Director Global Marketing bij Absolute Software, bespreekt het belang van IT-beveiliging binnen de zorgsector
De mobiele wereld en data
privacy-persoonsgegevensBinnen de zorgsector is informatie essentieel. De overheid stuurt aan op het reduceren van wachttijden en de zorgprofessionals staan onder druk om processen te optimaliseren. Om de grote werklast beheersbaar te maken, wordt steeds vaker gebruik gemaakt van technologie.Als gevolg van deze ontwikkeling zijn mobiele technologieen aan een enorme opmars bezig binnen de zorg. De tijd van prikborden vol met papieren is definitief voorbij en laptops en handheld-computers worden steeds meer de standaard.

Het voordeel van mobiele apparaten is dat zij direct toegang bieden tot een enorme hoeveelheid informatie, varierend van patienteninformatie tot aan medische voorraadlijsten. Dit maakt papier overbodig en verkleint de kans op menselijke fouten. Deze hulpmiddelen helpen bij het optimaliseren van het volledige zorgtraject.

Maar er is echter ook een keerzijde; meer mobiliteit betekent uiteraard ook meer uitdagingen op het gebied van informatiebeveiliging. Het voorkomen van dataverlies staat hoog op de agenda bij het management van veel zorginstellingen. De schade die kan worden aangericht door een incident is immers vele malen groter dan de kosten van een verloren laptop of handheld-computer.Mobiele informatie moet beschermd worden tegen menselijke fouten
Eén van de meest populaire methoden van databeveiliging is encryptie. Dit is een fundamentele vorm van IT-beveiliging waarbij gegevens beschermd worden tegen diefstal of andere criminele activiteiten. Encryptie werkt echter alleen als het personeel verstandig genoeg is om alle informatie te versleutelen. Met de toenemende werkdruk is de kans groot dat informatie onbeschermd van de ene medewerker naar de andere wordt verzonden.

Verplegend personeel, specialisten of andere medewerkers houden zich vaak bewust of onbewust niet aan de beveiligingsvoorschriften en brengen hiermee vertrouwelijke informatie in gevaar. Veel zorginstellingen lopen op deze manier ongewild het risico negatief in het nieuws te komen als gevolg van een beveiligingsincident. Er verschijnen internationaal regelmatig berichten in de media waarbij zorgprofessionals hun laptop na het werk ergens verliezen waardoor de gegevens van duizenden patienten op straat komen te liggen. Helaas kun je geen wet maken die menselijke fouten voorkomt. Je kunt er natuurlijk wel voor zorgen dat het onmogelijk wordt om IT-beveiliging te vergeten.

De werkelijke kosten
Credit card fraudeurs en andere criminelen zijn zich steeds meer bewust van het feit dat data vaak meer geld waard zijn dan het apparaat waar deze informatie op bewaard wordt.
Informatie over hoeveel medicijnen er op voorraad zijn binnen een bepaald ziekenhuis kan maar beter niet in verkeerde handen terecht komen. De reputatie van de organisatie loopt ernstige schade op wanneer blijkt dat de IT-beveiliging niet op orde is.
Het is daarom cruciaal om een back-up beveiligingssysteem te gebruiken. Dit zorgt ervoor dat vertrouwelijke informatie, zelfs wanneer een laptop gestolen wordt, veilig is afgeschermd. De meest effectieve methode is om gebruik te maken van technologie waarbij gegevens op afstand kunnen worden verwijderd zonder dat de computer hiervoor teruggevonden hoeft te worden.
Vertrouw op technologie
Er is technologie beschikbaar die zorgorganisaties kan beschermen tegen de stijgende kosten en bovendien dataverlies voorkomt als een laptop of handheld in verkeerde handen terecht komt.
Met nieuwe technologie kan diefstal worden bestreden en vertrouwelijke gegevens op afstand worden verwijderd. Daarnaast worden gegevens automatische versleuteld zonder dat de eindgebruiker hiervoor actie hoeft te ondernemen. Zorginstellingen kunnen inloggen op een online klantencentrum om te traceren waar computers zich bevinden, wie de computer gebruikt en welke applicaties geïnstalleerd zijn. Wanneer de computer verloren of gestolen wordt, stuurt Computrace® van Absolute® Software ongemerkt een signaal naar het Absolute Theft Recovery Team dat vervolgens samenwerkt met lokale autoriteiten om de computer op te sporen.
Het is eenvoudig om beveiligingsvoorschriften te vergeten en daarom moet IT er juist voor zorgen dat beveiliging voor het personeel eenvoudiger wordt. Door slim gebruik te maken van technologie kunnen wachttijden worden verkort, de efficientie worden verbeterd en rapportageprocessen worden vereenvoudigd. Een voorwaarde hierbij is dan wel dat er passende maatregelen worden getroffen om dataverlies te voorkomen.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen