Reactie Gezondheidsraad op Medisch Appèl Stralingsrisico’s

Array

Naar aanleiding van het recent gelanceerde ‘Medisch Appèl Stralingsrisico’s’ deelt de Gezondheidsraad het volgende mee.
stralingDe Gezondheidsraad heeft tot taak de regering en het parlement te adviseren over de stand van wetenschap inzake de volksgezondheid, en dat doet de Raad ook op het gebied van elektromagnetische velden. Daarvoor heeft de Raad een permanente commissie van gerenommeerde deskundigen werkzaam in de voor dit onderwerp belangrijke vakgebieden, die regelmatig rapporteert over de wetenschappelijke ontwikkelingen. Alle rapportages zijn te vinden op onze website www.gr.nl. Daarbij wordt telkens aangegeven wat bekend en nog niet bekend is, en welke onderwerpen voor nader onderzoek in aanmerking komen, mede in het licht van de vaak matige kwaliteit van het onderzoek tot nu toe.

Voor de toegestane elektromagnetische blootstellingsniveaus bestaan normen waarbij speciaal gelet is op de veiligheid. De Gezondheidsraad heeft bij herhaling vastgesteld dat, kijkend naar het onderzoek van goede kwaliteit, er geen wetenschappelijke gegevens zijn waaruit blijkt dat blootstellingen zoals die in woonomgeving voorkomen schadelijk zijn voor de gezondheid. De Raad heeft tevens aangegeven dat, omdat gegevens over een lange follow-upduur nog ontbreken, eventuele effecten voor de lange termijn natuurlijk niet uit te sluiten zijn. Daarom houdt de commissie alle nieuwe wetenschappelijke gegevens continu bij, en heeft zij aanbevelingen gedaan voor lange-termijn follow-up onderzoek. Ook heeft de commissie aanbevelingen gedaan voor onderzoek naar mogelijke mechanismen, en naar de achtergrond van klachten die sommigen aan elektromagnetische blootstelling toeschrijven. Er loopt op dit moment een door minister Cramer gefinancierd onderzoeksprogramma bij de onderzoeksorganisatie ZonMw waarin deze vragen zijn meegenomen.
De Gezondheidsraad hecht er aan te stellen dat hij lichamelijk onverklaarde klachten die toegeschreven worden aan elektromagnetische velden serieus neemt, en dat hij deze met behulp van alle beschikbare en bruikbare wetenschappelijk gegevens beoordeelt. Uit die op dit moment beschikbare gegevens komt echter geen oorzakelijk verband tussen deze klachten en de blootstelling aan elektromagnetische velden in de woonomgeving naar voren. Dat neemt niet weg dat deze klachten aandacht verdienen, in wetenschap en zorg.

Bron: GR

Recente artikelen