Reinier de Graaf ziekenhuis voelt zich in goede naam aangetast: “Eenzijdig beeld geschetst van onze schoonmaak”

Array

St. Jansdal ziekenhuis beschouwt de reportage als een gratis advies en een kans om de kwaliteit te verbeteren. En ligt niet onder vuur van de media
rddg-wij-vinden-ook-dat-er-beter-schoon-moet-worden-gemaaktPatienten lopen grote risico’s op infecties, omdat ziekenhuizen niet goed worden schoongemaakt. Dat zeggen deskundigen in een uitzending van het televisieprogramma Zembla dat zondagavond wordt uitgezonden.

Een verslaggever werkte enkele weken als schoonmaker in het Delftse Reinier de Graaf Gasthuis en in ziekenhuis St. Jansdal in Harderwijk. De verslaggever van Zembla heeft heel veel goede zaken geconstateerd die niet overeenkomen met de geldende protocollen voor hygiene. Het Reinier de Graaf Ziekenhuis blijft erbij dat Zembla een eenzijdig beeld heeft geschets en dat ze in haar goede naam is aangetast.

In de media ligt vooral het Reinier de Graaf ziekenhuis onder vuur. Terwijl het Harderwijker ziekenhuis ook in de reprotage zat. Reden waarom het Reinier de Graaf nu zo onder vuur ligt is omdat zij al op voorhand boos reageerde en allerlei verklaringen en interviews hebben gegeven waarin zij de integriteit van Zembla in twijfel trokken. Daarentegen reageerde het St. Jansdal evenwichtig. Zij beschouwen de reportage als een gratis advies en een kans om de kwaliteit te verbeteren. Daarom vertrouwen media en patienten erop dat ze bij het St. Jansdal nog steeds in goede en veilige handen zijn. vandaag reageerde het RDGG weer geprikkeld op de media aandacht voor de hygiene in het ziekenhuis.
Een paar quotes uit de verklaring van het Reinier de Graaf ziekenhuis van vandaag.

……. Toch voelen wij ons in onze goede naam aangetast, omdat Zembla een eenzijdig beeld schetst van onze schoonmaak. Bovendien wordt ten onrechte de suggestie gewekt dat bij ons de patientveiligheid in het geding zou zijn.

In ons ziekenhuis is veel aandacht voor het voorkomen van infectieziekten. Dan spelen vooral zaken op het gebied van persoonlijke hygiene een rol, zoals handen wassen, juist gebruik van mondkapjes en schorten, een goed antibioticagebruik en het zo min mogelijk openen van deuren tijdens de operatie. Dat doen we in het kader van het VMS (Veiligheidsmanagementsysteem)…………….Ook op afdelingsniveau zijn veel initiatieven om deze doelstelling te behalen.

In tegenstelling tot wat in de uitzending wordt gesuggereerd, is er sinds begin dit jaar extra geld en menskracht geïnvesteerd in de schoonmaak. Door een verandering in het schoonmaakproces ontstond namelijk op enkele plekken in ons ziekenhuis een achterstand. Juist deze ongebruikelijke situaties heeft de verslaggever uitgezonden.

In het Reinier de Graaf wordt handhygiene beter nageleefd dan het landelijk gemiddelde (24% t.o.v. landelijk 19,5%). Onze intensive care scoorde zelfs 41% t.o.v. een landelijk gemiddelde van 18%!

Ook moeten meer controles bijdragen aan een beter schoonmaakresultaat, evenals een duidelijke taakverdeling tussen de verschillende medewerkers. Patienten ontvangen kaarten waarop zij hun suggesties voor de schoonmaak kunnen geven.

Het St. Jansdal laat zien transparant te willen zijn Als daar in het ziekenhuis iets mis is, komen ze daar zelf mee naar buiten” , vervolgt Plette. De uitzending bewijst volgens haar ook het grote belang van hygiene en de grote verantwoordelijkheid van schoonmaakpersoneel. ” Schoonmaken is een belangrijk vak.”

Bron: RDGG & Medicalfacts

Recente artikelen