Verplichte vaccinatie tegen Q-koorts begint vandaag

Array

geit1Dierenartsen in Brabant en in delen van Gelderland en Limburg beginnen vandaag met de verplichte vaccinatie van geiten en schapen tegen Q-koorts. Alle bedrijven met meer dan vijftig dieren en kinder- en zorgboederijen worden verplicht te vaccineren. De plicht geldt verder voor bedrijven waar Q-koorts is vastgesteld. Minister Gerda Verburg (Landbouw) en minister Ab Klink (Volksgezondheid) hebben gekozen voor de verplichte vaccinatiecampagne vanwege de uitbraak van Q-koorts in Nederland. De ziekte werd vorig jaar bij enkele honderden mensen vastgesteld.

Q-koorts is een infectieziekte met klachten die op griep lijken en in sommige gevallen kan leiden tot longontsteking. De gevolgen van de campagne die dinsdag begint en extra hygienemaatregelen die boeren moeten treffen, worden vermoedelijk vanaf het lammerseizoen in 2010 merkbaar. Minister Verburg is dinsdag in Etten-Leur waar de eerste geit het verplichte vaccin krijgt.

Bij 63 mensen is dit jaar Q-koorts vastgesteld. Dat blijkt volgens de Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie uit een verzameling van de cijfers van de samenwerkende GGD’s. In het noordoosten van Brabant is ongeveer de helft van het totale aantal ziektegevallen geteld. In totaal gaat het daar om 34 gevallen, waarvan zeventien in april. Volgens Van de Sande is die trend gelijk aan 2008. In 2008 is er in Nederland bij 1000 mensen Q-koorts vastgesteld. Dit waren vooral mensen uit Noordoost Brabant. De ministeries van VWS (volksgezondheid, welzijn en sport) en LNV (landbouw, natuur en voedselkwaliteit) hebben maatregelen genomen om te voorkomen dat mensen ziek worden van Q-koorts. Het effect van deze maatregelen is nog niet duidelijk, maar zal blijken in de komende jaren. Voor 2009 verwacht de GGD dat er nog steeds mensen Q-koorts krijgen.

In 2008 is er in Nederland bij 1000 mensen Q-koorts vastgesteld. Dit waren vooral mensen uit Noordoost Brabant. In de regio Nijmegen ging het om 85 mensen. De ministeries van VWS (volksgezondheid, welzijn en sport) en LNV (landbouw, natuur en voedselkwaliteit) hebben maatregelen genomen om te voorkomen dat mensen ziek worden van Q-koorts. Het effect van deze maatregelen is nog niet duidelijk, maar zal blijken in de komende jaren. Voor 2009 verwacht de GGD dat er nog steeds mensen Q-koorts krijgen.

Op onze pagina over Q-koorts leest u welke maatregelen zijn genomen en hoe u voorbereid kunt zijn.

Hoe kunt u Q-koorts oplopen?
Q-koorts is een ziekte veroorzaakt door een bacterie. Dieren kunnen deze bacterie overdragen op mensen. Geiten en schapen zijn voor de mens de belangrijkste bron van deze ziekte. De meeste bacterien komen vrij tijdens en na de lammerperiode van besmette geiten of schapen. Andere dieren kunnen ook besmet zijn zoals runderen, honden, katten, teken, konijnen, duiven en andere vogels. Een mens loopt de bacterie meestal op via het inademen van besmet stof. Maar soms ook door het eten of drinken van rauwmelkse producten. Mensen kunnen elkaar onderling niet besmetten.


Welke klachten horen bij Q-koorts?

De meeste mensen met Q-koorts hebben geen klachten of een mild griepachtig ziektebeeld. Bij een ernstiger verloop begint de ziekte meestal acuut met heftige hoofdpijn en hoge koorts. Andere klachten zijn: koude rillingen, spierpijn, misselijkheid en braken, een longontsteking met een droge hoest en pijn op de borst. Soms veroorzaakt de bacterie een leverontsteking. De klachten treden gemiddeld twee tot drie weken na besmetting op. In 2007 en 2008 werden de meeste mensen ziek in de periode vanaf eind april tot begin juli.


Wat te doen bij klachten?

Herkent u bovenstaande klachten? Neem dan contact op met uw huisarts. De huisartsen en medisch specialisten in het werkgebied van de GGD Hart voor Brabant zijn geïnformeerd over de situatie. Zij kunnen beslissen of nader onderzoek nodig is. Meestal geneest Q-koorts vanzelf na één tot twee weken. Soms is behandeling met een antibioticum nodig.

Wat doet de GGD bij mensen met Q-koorts?
Q-koorts is een meldingsplichtige ziekte volgens de Wet Publieke Gezondheid. De arts en het laboratorium waar de infectie is vastgesteld melden dit bij de GGD. Heeft de patient koorts, longontsteking of een leverontsteking gehad? Dan neemt de GGD contact op met de patient, na toestemming van de behandelaar. De patient krijgt voorlichting over Q-koorts. De GGD stelt een aantal vragen over waar de patient is geweest. Met de antwoorden probeert de GGD te achterhalen waar de Q-koorts kan zijn opgelopen. De GGD meldt deze mogelijke bronnen bij de VWA. Als het mogelijk is, doen zij hier onderzoek.

Recente artikelen