Depressie verhoogt de kans op chronische aandoeningen

depressie1Een depressie komt nooit alleen!
Uit onderzoek van elektronische patientendossiers van 89 huisartspraktijken blijkt dat mensen die een depressie hebben ook een grotere kans hebben op chronische lichamelijke aandoeningen. Het gaat om een grote verscheidenheid aan aandoeningen, van astma tot de ziekte van Parkinson. Daarnaast verlopen de diagnostiek en behandeling van depressie bij chronisch lichamelijk zieken niet altijd optimaal in de huisartsenpraktijk. Dit concludeerde Jasper Nuijen in zijn onderzoek, waarop hij vrijdag 17 april jl. is gepromoveerd aan VU medisch centrum in Amsterdam.

Wat al langer werd gedacht is nu wetenschappelijk aangetoond door Nuijen. Mensen die een depressie hebben (of gehad hebben) lopen meer kans op een groot aantal, verschillende chronisch lichamelijke aandoeningen dan mensen die nooit depressief zijn geweest. Ook vond Nuijen aanwijzingen voor een verband tussen het hebben van een hoge bloeddruk, suikerziekte of een hartziekte en het krijgen van een depressie op de leeftijd tussen 50 en 70 jaar. Verder bleek dat mensen met een depressie die een beroerte krijgen, na een ziekenhuisopname minder vaak naar huis terug te kunnen dan mensen die geen depressie hadden.

Nuijen bestudeerde ook nog hoe het gesteld is met de diagnostiek en behandeling van depressie bij mensen met een chronische lichamelijke ziekte in de huisartsenpraktijk. Na bestudering van de dossiers vond Nuijen dat ongeveer driekwart van de chronisch zieke mensen met een depressie niet als zodanig gediagnosticeerd worden. Daarbij stopte ongeveer de helft van diegenen die gediagnosticeerd werden met depressie voortijdig met het gebruik van behandeling met antidepressiva. In het onderzoek zijn geen duidelijke verklaringen voor de suboptimale diagnostiek en behandeling gevonden. Een gedeeltelijke verklaring kan zijn dat mensen met een chronische lichamelijke aandoening psychische klachten niet naar voren brengen tijdens consulten.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen