Oogheelkunde Zuwe Hofpoort Ziekenhuis nieuwe partner Oogzorgnetwerk

oogzorgnetwerkApril 2009 is het Zuwe Hofpoort Ziekenhuis met de vakgroep oogheelkunde toegetreden tot het Oogzorgnetwerk. Het Zuwe Hofpoort Ziekenhuis en de vakgroep oogheelkunde waarborgen hiermee kwalitatief hoogstaande oogheelkundige zorg in midden Nederland. Zowel de patient, de deelnemende instellingen als de zorgverzekeraars profiteren van de opzet van het Oogzorgnetwerk:

De patient, omdat het kwaliteitsniveau van de dienstverlening toeneemt, de toegankelijkheid van de oogzorg verbetert en wachtlijsten verminderen.
De deelnemende zorginstellingen, omdat door de samenwerking de vakontwikkeling wordt gestimuleerd in termen van kwaliteit, efficiency, productie, kennisuitwisseling, onderzoek en innovatie.
De zorgverzekeraar, omdat er door efficienter werken sprake is van een kostenbesparing en een betere toegankelijkheid. Ook is de zorgverzekeraar gebaat bij kwalitatief hoogstaande en patientvriendelijke zorg.

Het Oogzorgnetwerk is een uniek samenwerkingsverband van alle hulpverleners binnen de oogzorg. Het succesvolle Oogzorgnetwerk breidt hiermee uit naar Midden Nederland. Het Oogzorgnetwerk is een initiatief van Het Oogziekenhuis Rotterdam om de oogheelkundige zorg in Nederland te verbeteren. Het Oogziekenhuis Rotterdam is, net als onder andere de Reinier de Graaf Groep, Het Deventer Ziekenhuis en het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem, onderdeel van dit netwerk. Het Oogzorgnetwerk is uitgeroepen tot Zorgonderneming van het jaar door Zorgmarkt.

Een van de oogartsen, drs. de Jong, geeft aan: “De oogheelkunde wil ook in de toekomst kwalitatieve hoogstaande oogzorg blijven geven aan onze patienten. Participatie binnen het Oogzorgnetwerk stimuleert ons innovatief te blijven handelen”. “Daarnaast is samenwerking binnen het Oogzorgnetwerk een goed alternatief om de toenemende concurrentie in onze regio het hoofd te bieden.”, aldus John Taks, lid Raad van Bestuur van het Zuwe Hofpoort Ziekenhuis.

Het Oogziekenhuis Rotterdam reageert als initiatiefnemer van het Oogzorgnetwerk verheugd op de toetreding van een nieuwe partner. “Het Zuwe Hofpoort Ziekenhuis en de vakgroep oogheelkunde is een waardevolle aanvulling voor het Oogzorgnetwerk in Midden Nederland”, aldus Kees Sol, directeur Het Oogziekenhuis Rotterdam.

Het Oogzorgnetwerk
Het Oogzorgnetwerk wordt zowel “horizontaal” als “verticaal” uitgebouwd (zie model). Door “verticale” relaties in de keten met o.a. optometristen, opticiens en revalidatiecentra kunnen de werkprocessen rond patientenstromen verder worden geoptimaliseerd. Patienten bewegen zich soepel tussen het alle onderdelen van het model. Deze samenwerking heeft vooral een regionaal karakter. De “horizontale” uitbouw van het Oogzorgnetwerk ontstaat door samenwerking met de oogheelkundige afdelingen van andere ziekenhuizen. Dit betreft het paarse vlak in het model. Deze samenwerking is bovenregionaal. De verticale samenwerking wordt uitgerold in de regio, nadat een ziekenhuis zich bij het Oogzorgnetwerk heeft aangesloten. De oogheelkundige afdelingen van algemene ziekenhuizen die deelnemen aan het Oogzorgnetwerk (binnen het middelste vlak van het model) krijgen de beschikking over vele producten en diensten. Dit biedt voordelen uit patientenperspectief, medisch, organisatorisch/logistiek en personeelsperspectief.

Aan de opzet van het Oogzorgnetwerk liggen nog meer redenen ten grondslag. Ontwikkelingen binnen en buiten de (oog)zorg maken het noodzakelijk om naar de organisatie van de oogheelkundige zorgverlening te kijken. Op dit moment is er een tekort aan oogartsen en tegelijkertijd is er een toenemende vraag naar oogheelkundige zorg. Het gevolg hiervan is een hoge werkdruk voor de oogartsen en een lange wachttijd voor de patienten. Taakherschikking (het herverdelen van het werk binnen de oogheelkunde) is nodig om aan alle vraag het hoofd te bieden. Binnen het Oogzorgnetwerk vindt de zorgverlening daar plaats waar de patient het beste af is: dichtbij als het kan, in Het Oogziekenhuis als het moet.

Door te handelen vanuit deze visie profiteren alle partijen van de samenwerking.

  • De patient profiteert omdat het kwaliteitsniveau van de dienstverlening omhoog gaat. Daarnaast wordt de toegankelijkheid van de oogzorg verbeterd.
  • De deelnemende zorgaanbieders profiteren omdat door de intensieve samenwerking een aantrekkelijke vakontwikkeling wordt geboden in termen van kwaliteit, efficiency, productie, kennisuitwisseling, onderzoek en innovatie.
  • De zorgverzekeraar profiteert omdat er sprake is van een kostenbesparing, kwaliteitsverbetering en een betere toegankelijkheid door efficienter werken.

Enkele andere deelnemers van het netwerk zijn:

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen