11 zorginstellingen in startblokken voor Magneetplus

logo-venvnDe Nederlandse Patienten Consumenten Federatie (NPCF) en Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V & VN) starten met een pilot in 11 zorginstellingen met Magneetplus. De zes ziekenhuizen van de Vereniging Samenwerkende Ziekenhuizen, twee thuiszorgorganisaties en drie verpleeg- en verzorgingshuizen zijn de eerste instellingen die zich warm lopen voor het label Magneetplus instelling: een zorginstelling die zich onderscheidt door uitstekende verpleegkundige en patientgerichte zorg. Bestuursvoorzitter Maarten Rook van het St. Antoniusziekenhuis in Nieuwegein zegt namens de zes ziekenhuizen: “Deze ontwikkeling sluit goed aan bij onze ambitie om topzorg te leveren en topwerkgevers te zijn.”

De NPCF en V & VN sloten in 2007 een strategische alliantie en hebben het van oorsprong Amerikaanse concept inmiddels naar de Nederlandse situatie vertaald en uitgebreid tot ‘Magneetplus’. Dankzij de inbreng van de NPCF zijn in dit Nederlandse model namelijk ook direct de effecten op de patientenzorg meegenomen. Ook start de pilot in een aantal instellingen voor thuiszorg en langdurige zorg. In de pilot wordt in de 11 zorginstellingen het meetinstrument verder ontwikkeld en getoetst: een vragenlijst waarmee een 0-meting wordt gedaan. Met de uitkomsten hiervan, kan de instelling aan de slag en daarna volgt opnieuw een meting.
Succesvol in de VS
In de Verenigde Staten heeft het concept van ‘magnet hospitals’ zijn succes inmiddels bewezen. In magneetziekenhuizen is de arbeidstevredenheid bij verpleegkundigen hoger, zijn er weinig problemen met werving en lage verloopcijfers. Ziekenhuizen die het Magnet-certificaat verworven hebben, scoren daardoor significant beter op kwaliteit van zorg en patientveiligheid. Magneetziekenhuizen zijn zowel vanuit het perspectief van patienten een interessante ontwikkeling, als vanuit het perspectief van de verpleegkundige beroepsgroep.

Grote mogelijkheden in Nederland
V & VN en de NPCF zien grote mogelijkheden in de formule. Marian Kaljouw, voorzitter van V & VN: “Een Magneetplus-instelling word je niet zomaar en het vraagt een andere manier van werken, maar elke zorginstelling kàn het doen. Het zou geweldig zijn als we de komende jaren een groeiend aantal Magneetplus-instellingen in ons land kunnen verwelkomen. Dat is goed voor de instellingen in de zorg, voor verpleegkundigen én voor de kwaliteit van zorg.” Atie Schipaanboord, directeur Beleid & Innovatie van de NPCF onderstreept de winst voor patienten: “De plus in Magneetplus staat voor de patientgerichte kant van het concept. Betere zorg is meer dan alleen verhoogde patientveiligheid, het gaat om een cultuuromslag. Door te kijken naar waar het mes aan twee kanten snijdt, voor verpleegkundigen én patienten, kunnen zorgvernieuwingen ontstaan als een eerst verantwoordelijke verpleegkundige of ondersteuning bij zelfmanagement van de patient.” Ook minister Klink van VWS heeft zich enthousiast getoond over de mogelijkheden van de magneetformule.

De 11 zorginstellingen die deelnemen aan de pilot Magneetplus van V & VN en de NPCF zijn:

De Vereniging Samenwerkende Ziekenhuizen:

– St. Antonius Ziekenhuis, Nieuwegein

– Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis, Nijmegen

– Catharina-ziekenhuis, Eindhoven

– Martini Ziekenhuis, Groningen

– Medisch Centrum Twente, Enschede

– Onze Lieve Vrouwe Gasthuis, Amsterdam

en

– Buurtzorg Nederland, hoofdkantoor in Almelo (Thuiszorg)

– Icare Thuiszorg Flevoland, Lelystad (Thuiszorg)

en

– Stichting de Waalboog, Nijmegen (Verpleeg- en Verzorgingshuis)

– Zorgspectrum, Nieuwegein (Verpleeg- en Verzorgingshuis)

– Zonnehuisgroep Amstelland, Amstelveen (Verpleeg- en Verzorgingshuis en thuiszorg)

Bron: V&VN

Recente artikelen